Στον αέρα η κατασκευή της σύνδεσης Ιόνιας Οδού με τη Γέφυρα Καλογήρου

on .

IONIA KOMBOS PREBEZA

• Ένα προεκλογικό «δωράκι», το οποίο «αποκάλυψε» μετεκλογικά επεφύλαξε για τους Ηπειρώτες η απελθούσα Κυβέρνηση Τσίπρα.
Πρόκειται για το έργο κατασκευής της σύνδεσης της Ιόνιας οδού με τη γέφυρα Καλογήρου. Παρότι από πέρυσι τον Αύγουστο το Υπουργείο Μεταφορών είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να αναθέσει το έργο στην Περιφέρεια, η οποία έχει διαθέσιμα περίπου 30 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και την Άνοιξη, είχε ξεκινήσει τη διαδικασία υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια, χθες «αποκαλύφθηκε» πως όλα αυτά σχεδόν άνευ… αντικρίσματος.
Όπως ανέφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, το Υπουργείο Μεταφορών με έγγραφο που έχει υπογραφεί τρείς ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και το οποίο παρελήφθη από την Περιφέρεια προχθές Τρίτη, (!) ενημέρωνε πως επανεξετάζεται η υδραυλική μελέτη του έργου, προσθέτοντας πως ο σχεδιασμός βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης «η δε οριστικοποίησή του θα γίνει κατά την εκπόνηση των οριστικών μελετών, λαμβάνοντας υπόψη και το αποτέλεσμα του συνόλου των γεωτεχνικών και των λοιπών υποστηρικτικών μελετών της σύμβασης». Η αναφορά αυτή, όπως είναι αναμενόμενο, έπεσε «ως κεραυνός εν αιθρία» στην Περιφέρεια, καθώς ουδέποτε μέχρι σήμερα στις συνεχείς οχλήσεις και προκλήσεις, ο απελθών Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης δεν είχε κάνει την παραμικρή νύξη για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν.
Με δεδομένο πως σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο του υπουργείου η διαδικασία απαιτεί περίπου ένα έτος, ενώ απαιτείται και νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση, προκύπτει ζήτημα εάν προλάβει το έργο να ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ. Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης άφησε πλέον ανοιχτό το θέμα να εξεταστεί η χρηματοδότηση άλλων έργων με τα διαθέσιμα χρήματα, διευκρινίζοντας πως θα επισκεφθεί το νέο Υπουργό για να εξεταστεί το πρόβλημα που δημιουργείται, αλλά και για το κατά πόσο είναι όντως ώριμες και άλλες μελέτες των διευρωπαϊκών οδικών αξόνων που χειρίζεται το Υπουργείο, όπως είναι ο παραλιακός δρόμος Πρέβεζα - Ηγουμενίτσα.