Στο… μικροσκόπιο της επιστήμης η τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου

on .

LIMNH AOOY IXTHYOPANIDA 16 7 19

• Η εκτίμηση της κατάστασης των ιχθυοπληθυσμών και της ποιότητας των υδάτων της Τεχνητής Λίμνης Πηγών Αώου, με στόχο την αειφόρο διαχείριση του οικοσυστήματος και τον περιορισμό των ξενικών ειδών, αποτελεί το αντικείμενο του νέου έργου για το οποίο υπέγραψε σύμβαση ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 20.000,58 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, θα ολοκληρωθεί σε 8 μήνες, χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρεια Ηπείρου και θα υλοποιηθεί από το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου, από τη δημιουργία της στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό υδάτινο οικοσύστημα το οποίο φιλοξενεί πληθώρα υδρόβιων οργανισμών μεταξύ των οποίων ενδημικά είδη με ιδιαίτερα μεγάλη σημασία.
Κατά τη διάρκεια των ετών έχει παρατηρηθεί η εισαγωγή διαφόρων ξενικών ειδών ψαριών, κάποια από τα οποία κατατάσσονται μεταξύ των πλέον επικίνδυνων, για την παγκόσμια βιοποικιλότητα, με αποκορύφωμα το ηλιοψάρο, η παρουσία του οποίου τεκμηριώθηκε μόλις το 2015.
Το έργο περιλαμβάνει έρευνα για τον προσδιορισμό των ειδών ιχθυοπανίδας και την κατάσταση της ποιότητας των υδάτων της λίμνης. Θα συνταχθεί τεχνική αναφορά που θα περιλαμβάνει παρουσίαση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων των δειγματοληψιών και θα συνοδεύεται από τεκμηριωμένες προτάσεις λήψης διαχειριστικών μέτρων που θα εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση των ξενικών ειδών, την ενίσχυση των σημαντικών ειδών και την εξυγίανση του οικοσυστήματος της Τεχνητής Λίμνης Πηγών Αώου.