Παραμένει ζωντανή η απαίτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

on .

KEFALOBRYSO EKDHLOSH

• Βαρύ φόρο σε ανθρώπινες ζωές πλήρωσαν στους ναζί δεκάδες χωριά σ’ όλη την Ήπειρο κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής. Κι αυτές τις μέρες με τελετές και εκδηλώσεις τιμάται η μνήμη των εκατοντάδων θυμάτων του φασισμού, με το αίτημα για πολεμικές αποζημιώσεις από πλευράς της Γερμανίας να επανέρχεται σε σταθερή βάση.
Αυτό έγινε στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα του Κεφαλόβρυσου που πραγματοποιήθηκαν μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα. Πάντως, κάτι φαίνεται να… κινείται στο θέμα των επανορθώσεων, τουλάχιστον εντός του γερμανικού κοινοβουλίου!
Στο Κεφαλόβρυσο
Η μνήμη των 22 κατοίκων του Κεφαλόβρυσου που στις 10 Ιουλίου 1943 δολοφονήθηκαν από τους ναζί τιμήθηκε χθες, 76 χρόνια μετά την αιματηρή επίθεση των ναζιστικών στρατευμάτων στο χωριό. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα και διοργανώθηκαν από το Δήμο Πωγωνίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Π.Ε.Δ. Ηπείρου, την Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου και τους Συλλόγους του χωριού.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης χαρακτήρισε το ολοκαύτωμα Κεφαλοβρύσου μελανή σελίδα στην ιστορία του τόπου. Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, «οι Κεφαλοβρυσίτες ανέβηκαν το δικό τους Γολγοθά και έγιναν ήρωες για όλους μας. Μέσα στην φρίκη και την απόγνωση, έθαψαν τους νεκρούς τους και ξεκίνησαν από το μηδέν να αναστήσουν ξανά το χωριό τους. Αντιπάλεψαν τα μύρια δεινά που έφερε το μεγάλο φονικό και μας δίδαξαν τις αξίες της απλής ζωής». Ο Δήμαρχος έσπευσε να συμπληρώσει πως «δυστυχώς το ολοκαύτωμα παραμένει μία τραγωδία δίχως κάθαρση αφού ακόμη δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο πόνος των Κεφαλοβρυσιτών και των θυμάτων του Ολοκαυτώματος είναι πόνος αδικαίωτος και ατελείωτος. Κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα, παρά τις εκφράσεις οδύνης από τα γερμανικό κράτος, η απαίτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις παραμένει ακόμη ανεκπλήρωτη».
Στο θέμα των επανορθώσεων αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει μάθει να αγωνίζεται όμως ακόμη δεν υπάρχει δικαίωση από το ομόσπονδο γερμανικό κράτος, ενώ ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Επανορθώσεις Δημήτρης Χαντζαρόπουλος υπενθύμισε το ιστορικό διεκδικήσεων των γερμανικών αποζημιώσεων.
Την ομιλία της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός και διευθύντρια του Γυμνασίου Πωγωνιανής Ελένη Θεοδώρου, η οποία τόνισε ότι οι εκδηλώσεις μνήμης δεν είναι απλά εκδηλώσεις θύμησης αλλά μηχανισμός διαμόρφωσης ταυτότητας.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την βράβευση των νικητών του αγώνα 5 χλμ. «Δρόμος Μνήμης». Την πρώτη θέση έλαβε ο Ευάγγελος Τσίμαρης που βραβεύτηκε από τη βουλευτή Μ. Κεφάλα, τη δεύτερη θέση έλαβε ο Γεώργιος Τσίνης που βραβεύτηκε από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και την τρίτη θέση έλαβε ο Ανδρέας Νίτας ο οποίος βραβεύτηκε από το Δήμαρχο Πωγωνίου. Μετά τη λήξη της τελετής προσφέρθηκαν παραδοσιακά εδέσματα από το Σύλλογο Γυναικών Κεφαλοβρύσου.
Ένα… παραθυράκι!
Στο μεταξύ, χθες έγινε γνωστή γνωμοδότηση επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου η οποία αφήνει ένα… παραθυράκι καθώς αμφισβητεί την απόρριψη των ελληνικών απαιτήσεων για τις πολεμικές αποζημιώσεις του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου από τη γερμανική κυβέρνηση.
«Η θέση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είναι εύλογη κατά το Διεθνές Δίκαιο, αλλά σε καμία περίπτωση δεσμευτική», τονίζει η επιστημονική επιτροπή της Bundestag, η απόφαση της οποίας εκδόθηκε έπειτα από αίτημα του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) και περιήλθε στη γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA).
Η «Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εμπειρογνωμόνων» ενθαρρύνει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ώστε να αρθεί η νομική αβεβαιότητα. Για να ξεκινήσει, όμως, μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει KEFALOBRYSO EKDHLOSHη γερμανική κυβέρνηση να συμφωνήσει οικειοθελώς, διότι η αντιδικία ανάγεται σε 70 και πλέον χρόνια πριν», σημειώνει η γερμανική Αριστερά, η οποία ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να εξετάσει το αίτημα της Ελλάδας.
Άλλες εκδηλώσεις μνήμης
2 Διήμερες εκδηλώσεις για την καταστροφή των Ασπραγγέλων από τους ναζί τον Ιούλιο του 1943 διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπραγγέλων. Μεθαύριο, Σάββατο και ώρα 20:30 θα γίνει «Ημέρα Μνήμης». Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία με θέμα «Οι Ασπράγγελοι στην κατοχή» με ομιλητή τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιο Γκότοβο και θα πλαισιωθεί μουσικά από τις Ιουλία Μάκου και Πηνελόπη Λιαροστάθη. Την Κυριακή, 14 Ιουλίου και ώρα 21:30 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ των Α. Κερσανίδη και Χρ. Τζελέπη «Το χρονικό μιας καταστροφής» - Ολοκαύτωμα Χορτιάτη Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρία Ζαγορίου στο πλαίσιο του 10ου ZAGORIWOOD. Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου, στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου.
2 Την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου», για την επέτειο καταστροφής των χωριών του από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και απόδοσης τιμής στα αθώα θύματα, διοργανώνει την Κυριακή, 14 Ιουλίου ο Δήμος Ζαγορίου στο Γρεβενίτι και στο εκεί Μνημείο Εκτελεσθέντων. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και ο 2ος Ποδηλατικός Αγώνας «Greveniti Bike 2019» που είναι αφιερωμένος στη μνήμη των θυμάτων της περιόδου 1941-1944, με εκκίνηση και τερματισμό το Γρεβενίτι. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 8 π.μ. με Θεία Λειτουργία στον Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Γρεβενιτίου.