«Ήξεις - αφήξεις» Ε.Ε. για την αρπαγή περιουσιών Ελλήνων στην Αλβανία!

on .

XIMARA DIAMARTYRIA

• «Ήξεις- αφήξεις» είναι η απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σχετικά με την υποχρεωτική απαλλοτρίωση περιουσιών Ελλήνων από την Αλβανική Κυβέρνηση.
Η απάντηση του Επίτροπου- που και στο παρελθόν είχε επικριθεί για τις φιλοαλβανικές του θέσεις- είναι γενικόλογη και αποφεύγει να πάρει σαφή θέση κατά των αυθαιρεσιών της Κυβέρνησης Ράμα:
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Γ. Χαν, «η Επιτροπή αξιολόγησε την κατάσταση με τα περιουσιακά δικαιώματα στην Αλβανία» και «θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις σχετικές εξελίξεις», επισημαίνοντας πως «η εδραίωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και ο σεβασμός του κράτους δικαίου στην επίλυση περιουσιακών διαφορών σε ολόκληρη την Αλβανία είναι ουσιαστικής σημασίας για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων».
Η αναφορά περί «ουσιαστικής σημασίας», δεν συμβαδίζει πάντως με τη θετική εισήγηση που έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – παρά την ανωτέρω επισημάνση - για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, διαδικασία που δεν προχώρησε τελικά εξαιτίας της αντίδρασης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ.
Εκτός αυτού στην απάντηση δεν γίνεται καμιά αναφορά για λήψη μέτρων για την προστασία των περιουσιών των μελών της Ελληνικής γηγενούς μειονότητας, όπως το έθετε στην ερώτησή του ο Δ. Παπαδημούλης. Ο Ευρωβουλευτής παρά ταύτα δεν σχολιάζει την – ανεπαρκή – απάντηση που του δόθηκε από τον Επίτροπο, παρά μόνο επαναλαμβάνοντας την αρχική του δήλωση πως «τέτοιες αυθαίρετες ενέργειες διαταράσσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, επηρεάζον την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας».