Δεντροκκλησιά για τον Άγιο Παΐσιο

on .

DENDROKLHSSIA KONITSA

• Συνεχίζονται σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο οι εκδηλώσεις στην Κόνιτσα για τον Άγιο Παΐσιο. Ωστόσο εκτός από τα προσκυνήματα στην πόλη της Κόνιτσας και στη Μονή Στομίου, υπάρχει ένα ακόμη στην Αγία Βαρβάρα της Κόνιτσας, εντελώς ξεχωριστό από τα άλλα. Πρόκειται για τη λεγόμενη «δεντροεκκλησιά» που κτίστηκε στο εσωτερικό μιας καμένης βελανιδιάς, ακολουθώντας τα βήματα του Αγίου Παϊσίου ο οποίος στα νεανικά του χρόνια περνούσε από την περιοχή, πηγαίνοντας στο διπλανό χωριό Αμάραντος για να εκτελέσει ξυλουργικές εργασίες και επισκευές σε ντόπιες οικίες.
Το υπεραιωνόβιο δέντρο στο εσωτερικό του είχε υποστεί αρκετές φορές καταστροφές και πυρκαγιές, (περαστικοί άναβαν φωτιά για να ζεσταθούν, ή για μπάρμπεκιου) με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η κατάσταση του να επιδεινώνεται και να είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Χάρη, όμως, στην ιδέα και πρωτοβουλία ενός κατοίκου του χωριού Αγία Βαρβάρα σώθηκε για να μετατραπεί σε προσκυνηματικό τόπο του Άγιου Παΐσιου.
Το αδύναμο ευλογημένο δέντρο θωρακίστηκε εσωτερικά με πέτρα από την περιοχή και μετατράπηκε σε Δεντροκκλησιά. Εξωτερικά υπάρχει μια μικρή καμπάνα ενώ στο εσωτερικό που χωρούν μόλις δύο άτομα, υπάρχει εσοχή όπου ο επισκέπτης μπορεί να ανάψει το κερί του, ένα καντήλι, μια εικόνα του Χριστού και μια της Παναγίας και στο κέντρο η εικόνα του Αγίου Παϊσίου πλημμυρισμένη από τάματα πιστών. Δυο χρόνια μετά το καμένο δέντρο έχει πρασινίσει και πάλι, έχουν βγει βελανίδια και αποτελεί ένα κόσμημα για τη περιοχή.