Όσα δεν αναφέρονται στα ρεπορτάζ...

on .

EKLOGES PSHFOFORIA 7 7 19

- Στην ιστορία πέρασε μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση, η οποία και στην Ήπειρο ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις...
- Η επόμενη μέρα βρίσκει «νικητές» και «ηττημένους» να κάνουν τον πρώτο απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε τοπικό…

- Στο Νομό Ιωαννίνων η εικόνα αντιστράφηκε σε σχέση με το 2015 κι έτσι η Ν.Δ. εκλέγει τέσσερις βουλευτές κι έναν ο ΣΥΡΙΖΑ. Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι ο Νομός θα έχει ισχυρή γυναικεία εκπροσώπηση στη Βουλή, με την εκλογή δυο γυναικών, της Μαρίας Κεφάλα από τη Ν.Δ. και της Μερόπης Τζούφη από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα είναι και η μοναδική εκπρόσωπος του κόμματός της στη Βουλή.
- Χθες πρώτο μέλημα όσων εκλέχθηκαν, αλλά και αυτών που δεν τα κατάφεραν, ήταν να ευχαριστήσουν δημόσια τους ψηφοφόρους τους, δηλώνοντας την παρουσία τους και την επόμενη μέρα στα πολιτικά πράγματα της χώρας…
- Πάντως ομαλά κύλησε την Κυριακή η εκλογική διαδικασία, η τρίτη μάλιστα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (μετά τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές).
- Κάλπες ή παραλία; Στα Γιάννενα πολλοί ήταν τελικά εκείνοι που δεν χρειάστηκε να επιλέξουν, καθώς νωρίς το πρωί πήγαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και στη συνέχεια… απέδρασαν στις κοντινές παραλίες.
- Εκτός του ότι το θερμόμετρο είχε σκαρφαλώσει στα ύψη, το γεγονός ότι - λόγω εκλογών - η διέλευση των αυτοκινήτων από τους κόμβους των διοδίων γινόταν χωρίς χρέωση, ώθησε ακόμη περισσότερους να πάνε για μια βουτιά!
- Στο 2ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων ψήφισε στις 8 το πρωί της Κυριακής ο Κώστας Τασούλας, ο οποίος για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε το… βαρύ πυροβολικό της Ν.Δ. στην περιοχή, καθώς επανεξελέγη και μάλιστα πρώτος! 
- Η περίπτωση του Κώστα Τασούλα είναι άξια αναφοράς, καθώς από το 2000 που εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, όχι μόνο ήταν «παρών» σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι σήμερα, αλλά τις έχει κερδίσει κιόλας (μάλιστα στις δυο τελευταίες ήταν ο μοναδικός που εκλέχθηκε από τη Ν.Δ.).
- Ας σημειωθεί ότι ο Κ. Τασούλας είναι ο μόνος Γιαννιώτης βουλευτής μετά την μεταπολίτευση, που εξελέγη σε 9 συνεχείς αναμετρήσεις, σημειώνοντας εκλογικό ρεκόρ στην πολιτική ιστορία των Ιωαννίνων..!
- Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ο Γιαννιώτης πολιτικός έχει πολλούς και σταθερούς φίλους σε όλο το Νομό. Για του λόγου το αληθές: πιστός φίλος του εισήχθη εκτάκτως το Σάββατο και εγχειρίστηκε σε Νοσοκομείο των Αθηνών. Την επομένη, ημέρα των εκλογών, πίεσε τους συγγενείς του και με δικιά του ευθύνη έφτασε το απόγευμα σε χωριό του Πωγωνίου για να μην χάσει ούτε μια ψήφο ο φίλος του!
- Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν γιατί ο Κ. Τασούλας σημείωσε κι αυτή τη φορά ρεκόρ ψήφων…
- Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Εκκλησοχώρι του Δήμου Ζίτσας ψήφισε ο Γιώρ­γος Αμυράς και από την φωτογραφία που ανέβασε στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook διακρίνεται η πολύ καλή ψυχολογία του υποψ. βουλευτή, ο οποίος έκανε λόγο για «μεγάλη αισιοδοξία για νίκη της Ελλάδας, για νίκη των πολιτών». 
- Τις πρωινές ώρες επέλεξαν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ψηφοφόροι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, προκειμένου να γλιτώσουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Η διαδικασία στα περισσότερα τμήματα εξελίχθηκε χωρίς προβλήματα, με τους δικαστικούς αντιπροσώπους να δίνουν προτεραιότητα στους ηλικιωμένους και στα άτομα με ειδικές ανάγκες, χωρίς μάλιστα να δημιουργούνται ουρές.
- Πολλοί ψηφοφόροι, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, μπερδεύτηκαν με τα εκλογικά τμήματα και πήγαν να ψηφίσουν σε διαφορετικά απ’ αυτά που ήταν εγγεγραμμένοι, θεωρώντας ότι θα ήταν τα ίδια με τις Ευρωεκλογές!
- Στο 264ο Εκλογικό Τμήμα μια κυρία, γεννηθείσα το 1938, έψαχνε εναγωνίως να μάθει πού ψηφίζει. Ένας νεαρός με smartphone προσφέρθηκε να την εξυπηρετήσει και μέσω της πλατφόρμας του Υπουργείου Εσωτερικών εντόπισε τελικά το σωστό Εκλογικό Τμήμα. Τελικά, από το Βαλάνειο που ήταν, αναγκάστηκε να πάει στο 3ο Λύκειο!
- Σε κεντρικό εκλογικό τμήμα, ψηφοφόρος πήγε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, όμως είχε επιλεγεί στο ίδιο Τμήμα και ως εφορευτική επιτροπή, αλλά δεν είχε προσέλθει. Όταν ο δικαστικός αντιπρόσωπος, το αντελήφθη, τον κράτησε με το… ζόρι για να ασκήσει τα καθήκοντά του! Ο ίδιος πάντως ορκίζονταν ότι δεν είχε ειδοποιηθεί!
- Ευδιάθετος εμφανίστηκε στο εκλογικό τμήμα που ψήφιζε και ο υποψήφιος της Ν.Δ. στο Νομό Ιωαννίνων Κων. Δαρδαμάνης, ο προερχόμενος από το Μητρώο Στελεχών του κόμματος, η προεκλογική παρουσία του οποίου ήταν αξιοπρόσεκτη. Συγκέντρωσε 6.449 σταυρούς και κατέλαβε την πέμπτη θέση. 
- Σάρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις Φυλακές Σταυρακίου, καθώς σε σύνολο 38 (ψήφισαν 35), ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 22 ψήφους (ποσοστό 66,67%), η Ν.Δ. 7, το ΚΚΕ 1, η Χρυσή Αυγή 1 και ΚΙΝΑΛ 1. Αποτέλεσμα βέβαια που για πολλούς δεν προκαλεί καμία έκπληξη, καθώς οι πολιτικές ευνοϊκότερης αποφυλάκισης (Ν. Παρασκευόπουλου) φαίνεται πως έπαιξαν τον ρόλο τους…
- Όσοι έμειναν στα Γιάννενα, αλλά και πολλοί επισκέπτες, βρέθηκαν στον Μώλο για δροσιά. Κι ενώ στους περισσότερους δρόμους της πόλης επικρατούσε ερημιά, πολλά ήταν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στον παραλίμνιο δρόμο… 
- Άλλοι έκαναν βόλτα δίπλα στη Λίμνη, άλλοι βόλτες με τα παϊτόνια και άλλοι έπιναν το καφεδάκι τους στις καφετέριες κάτω από τον ίσκιο των δέντρων… (φωτό 4)
- Όλοι πάντως με χαλαρή διάθεση, γεγονός που δεν παρέπεμπε σε ημέρα εκλογών, άλλων εποχών…
- Και να’ σου… κρεμασμένη σ’ έναν κορμό πλατάνου η Βάνα Μπάρμπα, αφίσες της οποίας την τελευταία προεκλογική εβδομάδα υπήρχαν παντού, ακόμη και στα πιο απίθανα σημεία! Γι’ αυτό και οι Γιαννιώτες στις κάλπες την... αποζημίωσαν!
- Τα καραβάκια, γεμάτα κόσμο πηγαινοέρχονταν στο Νησάκι, με τους επισκέπτες να βρίσκουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να περπατήσουν στα σοκάκια του Νησιού και να περιηγηθούν στα αξιοθέατά του...