Έργα για εξοικονόμηση ενέργειας από τη Δημοτική Αρχή Ζίτσας

on .

DHMARXEIO ZITSAS 21 11 16

• Στο επίκεντρο της Δημοτικής Αρχής Ζίτσας βρίσκεται η ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, η οποία από την μια συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και από την άλλη στην εξοικονόμηση ενέργειας, με πολλαπλασιαστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, τη μελέτη και την υποβολή πρότασης ένταξης και χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΗΠΕΙΡΟΣ», έργων που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση 7 σχολικών κτιρίων του Δήμου Ζίτσας, συνολικού προϋπολογισμού 1.355.000 ευρώ, ενέκρινε μεταξύ άλλων, το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του το βράδυ της Τετάρτης.

Οι παρεμβάσεις
Σύμφωνα με τη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας, οι παρεμβάσεις που προβλέπονται θα γίνουν στα κτίρια των Δημοτικών Σχολείων Ροδοτοπίου, Ζίτσας, Βουνοπλαγιάς, Ελεούσας και των Γυμνασίου και Λυκείου Ελεούσας και έχουν ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες, τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων αλλά και την επίτευξη καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Συγκεκριμένα, στις παρεμβάσεις περιλαμβάνονται εργασίες:
- Αντικατάστασης των υαλοστασίων με νέα, κουφώματα με θερμοδιακοπή και διπλό υαλοπίνακα με διάκενο τουλάχιστον 12mm και ειδική ανακλαστική μεμβράνη,
- Τοποθέτησης θερμομόνωσης κτιριακού κελύφους (οροφών/στεγών και τοιχοποιών) με ειδικά για τον σκοπό υλικά,
- Αντικατάστασης λεβήτων & εγκατάστασης ειδικών αυτοματισμών για τα συστήματα θέρμανσης,
- Αντικατάστασης των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων με νέα τα οποία φέρουν λαμπτήρες LED υψηλής απόδοσης,
- Εγκατάστασης αντλιών θερμότητας για κλιματισμό χώρων στο γυμναστήριο αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 1ου δημοτικού Σχολείου.

Δήλωση Μιχ. Πλιάκου
Με αφορμή τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, σε δήλωσή του ανέφερε: «Η Δημοτική Αρχή έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος με την υλοποίηση έργων που έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και τους δημότες αξιοποιεί εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Αυτή τη φορά προωθούμε έργα για να θωρακίσουμε τα σχολικά μας κτίρια και να μειώσουμε αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Δήμου, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την ποιότητα των συνθηκών διδασκαλίας και την καθημερινότητα μαθητών και εκπαιδευτικών».

Και νέα έργα ύδρευσης…
Στο μεταξύ, η Δημοτική Αρχή Ζίτσας στην προσπάθειά της να καλύψει πλήρως τις ανάγκες ύδρευσης όλων των τοπικών κοινοτήτων της Δ.Ε. Μολοσσών αφού προχώρησε στη δρομολόγηση, μέσω του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι», έργων ύδρευσης 3,6 εκατ. ευρώ που ήδη κατασκευάζονται έφερε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο την έγκριση μελέτης για την κατασκευή εξωτερικού δικτύου που αφορά τις Κοινότητες Κουρνόραχης, Γρανιτσοπούλας, Εκκλησοχωρίου, Βρυσούλας, Φωτεινού και Ριζού.
Η μελέτη που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο συνολικού προϋπολογισμού 2.455.000 ευρώ, αφορά την κατασκευή νέας ρυθμιστικής δεξαμενής, νέου αντλιοστασίου και εξωτερικών δικτύων τροφοδοσίας υφιστάμενων δεξαμενών.