Η Περιφέρεια… αλλάζει τα φώτα στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου!

on .

ODOFOTISMOS FOTA

• Έργο με σημαντικό περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα είναι η αναβάθμιση με σύγχρονα συστήματα του φωτισμού σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ηπείρου την οποία προωθεί η Περιφέρεια.
Με την ολοκλήρωσή του θα βελτιωθούν και οι συνθήκες ασφάλειας σε όλη την περιοχή, ενώ αντίστοιχα οφέλη μπορούν να προκύψουν και από την αντικατάσταση των υποδομών φωτισμού στις πόλεις μας.
Ήδη η Περιφέρεια Ηπείρου έχει λάβει το «πράσινο φως» από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου το οποίο θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ. Το επόμενο βήμα λοιπόν είναι η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού με Ανταγωνιστικό Διάλογο για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού σε όλο το οδικό δίκτυο, τον οποίο ενέκρινε χθες η Οικονομική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε με την Προεδρία του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη.

Στοιχεία του έργου
Η αναβάθμιση του οδοφωτισμού στους δρόμους της Ηπείρου θα υλοποιηθεί με Σύμπραξη Δημόσιου / Ιδιωτικού Τομέα. Η διάρκεια των αδειοδοτήσεων και της κατασκευής του έργου υπολογίζεται στα δύο έτη. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται κατ’ εκτίμηση στα 5.308.885 ευρώ πλέον ΦΠΑ και η χρηματοδότησή του θα γίνει με ίδια ή και δανειακά κεφάλαια του αναδόχου, χωρίς η Αναθέτουσα Αρχή, δηλαδή η Περιφέρεια Ηπείρου, να συνεισφέρει καθ’ οιονδήποτε τρόπο με χρήματα. Η διάρκεια παραχώρησης του έργου, το οποίο θα δημοπρατήσει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Ηπείρου, υπολογίζεται στα 16 χρόνια.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία καταμέτρησης, τα δίκτυα που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας περιλαμβάνουν περίπου 950 χλμ. οδικού δικτύου, 8.548 φωτιστικά σώματα (τύπου ατμών υδραργύρου, μεταλλικών αλογονιδίων, νατρίου υψηλής πίεσης και φθορίου), 7.725 ιστούς και 288 πίλλαρ.

Μεγάλη εξοικονόμηση
Η αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ηπείρου εκτιμάται από την Περιφέρεια πως θα βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό την οδική ασφάλεια αυτοκινητιστών και πεζών που χρησιμοποιούν το σύνολό του, ενώ αναμένεται να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 67% σε σχέση με την υφιστάμενη κατανάλωση.
Όπως είχε δηλώσει πριν μερικούς μήνες η Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία έχει τον συντονισμό της όλης προσπάθειας, «θα εκτελεστεί ένα άρτιο έργο αστικού οδοφωτισμού που πρωτίστως θα παρέχει ασφάλεια και οδηγική άνεση στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Ηπείρου».
Εξάλλου, τη μείωση του ενεργειακού του αποτυπώματος και κυρίως τις υψηλές στο Λεκανοπέδιο εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, φιλοδοξεί να πετύχει και ο Δήμος Ιωαννιτών, ο οποίος έχει στα χέρια του σχετική μελέτη που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014 – 20. Κι εδώ προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση του οδοφωτισμού και ορισμένων δημοτικών κτιρίων.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ