Εκθεσιακό Κέντρο στην Κλειδωνιά Κόνιτσας

on .

KENTRO PLHROFORHSHS KLEIDONIA

• Υπεγράφη η σύμβαση για την δημιουργία του εκθεσιακού χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου στην Κλειδωνιά του Δήμου Κόνιτσας μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και της Ένωσης των: 1) Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/ Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων 2) Νικόλαος Δ. Σουλάκης.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 94.770,10 ευρώ με ΦΠΑ και διάρκειας 12 μηνών, περιλαμβάνεται στην Πράξη «Διαχειριστικές Δράσεις στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014 – 2020», της Περιφέρειας Ηπείρου.
Σε μια ιδανική τοποθεσία στην όχθη του ποταμού Βοϊδομάτη, δίπλα στο πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς, έφτασε η στιγμή της δημιουργίας μιας σύγχρονης υποδομής η οποία αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό σημείο αναφοράς και πόλο έλξης συνεισφέροντας στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής.
Το νέο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου - όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση - θα στεγασθεί, σε ένα κτήριο που παρέμενε ανενεργό για δεκαετίες αλλά μετά από επίμονες προσπάθειες ετών του Φορέα Διαχείρισης και μέσα από συνέργειες με την Αποκεντρωμένη Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας στην οποία ανήκει το κτήριο, με τον Δήμο Κόνιτσας (στον οποίο παραχωρήθηκε η χρήση του κτηρίου από κοινού με τον Φορέα Διαχείρισης) καθώς και την απαραίτητη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου η οποία ενέταξε το έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014 – 2020», θα αξιοποιηθεί όπως του αρμόζει και θα αποτελέσει το πλέον σύγχρονο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών.
Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία και τοποθέτηση σύνθετων εκθεμάτων με εύληπτα και ελκυστικά κείμενα, εντυπωσιακό εποπτικό υλικό, δυναμικά και διαδραστικά μέσα και πραγματικά υλικά τα οποία θα παρουσιάζουν το βόρειο-βορειοανατολικό τμήμα του Εθνικού Πάρκου, έχοντας ως άξονα και σημείο αναφοράς τον Εθνικό Δρυμό Βίκου - Αώου και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας.