Μειώθηκε η χρήση πλαστικής σακούλας αλλά όχι και η εξάρτηση από το πλαστικό!

on .

XELONA THALASSA PLASTIKH SAKOYLA

• «Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Πλαστικής Σακούλας» η σημερινή και έρχεται να κρούσει το καμπανάκι για τα προβλήματα που δημιουργεί το πλαστικό σε στεριά και θάλασσα, επηρεάζοντας και την ποιότητα ζωής μας! Μπορεί να μειώθηκε η χρήση της πλαστικής σακούλας, μετά την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους, όμως δεν μειώθηκε η εξάρτηση των ανθρώπων από το πλαστικό γενικότερα.
Θλίψη προκαλεί συχνά η εικόνα με πεταμένα πλαστικά στις παραλίες, ακόμη και μέσα στην θάλασσα, με αποτέλεσμα υπολείμματα να εντοπίζονται σε είδη, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, οι φώκιες, οι φάλαινες, ακόμη και σε ψάρια - οστρακοειδή και ως εκ τούτου στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα. Μάλιστα το Ευρωκοινοβούλιο λαμβάνοντας υπόψη του αυτά τα στοιχεία, ενέκρινε πρόσφατα έναν νέο νόμο σχετικά με την οριστική απαγόρευση των πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης, όπως πιάτα, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια, μπατονέτες από το 2021. Χαρακτηριστικά και τα όσα ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο Καθηγητής του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπ. Πατρών, Γιώργος Παπαθεοδώρου. Σύμφωνα με τον επιστήμονα το 50% των απορριμμάτων που εντοπίζονται στις ελληνικές θάλασσες είναι πλαστικές σακούλες, πλαστικά μπουκάλια νερού και αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών.

«Περισσότερο πλαστικό…»
Με αφορμή την σημερινή ημέρα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα του «Δικτύου Συνεργασίας Για το Θαλάσσιο Περιβάλλον», τα οποία προέρχονται από τη μελέτη των στοιχείων που έχουν δημοσιοποιηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και σχετική έρευνα του ΙΕΛΚΑ. Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Δικτύου 18 μήνες μετά την εφαρμογή του μέτρου για τη μείωση της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς στη χώρα μας και την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους, οι Έλληνες μειώνουν τη χρήση λεπτής πλαστικής σακούλας, ωστόσο οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων και πολλά καταστήματα προωθούν σακούλες με «περισσότερο πλαστικό», χωρίς την ίδια ώρα να υπάρχει ανταποδοτικότητα. Έτσι καταλήγουμε να χρησιμοποιούμε περισσότερο πλαστικό, καθώς η αλλαγή στη συνήθειά μας συνίσταται στην αλλαγή του πάχους της σακούλας, όχι στην πραγματική μείωση του αριθμού της.

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα
Συμπερασματικά, το «Δίκτυο Συνεργασίας Για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» αναφέρει:
- Το περιβαλλοντικό τέλος της λεπτής πλαστικής σακούλας φαίνεται πως στο μέλλον θα αποτελεί αποκλειστικά έσοδο του εμπόρου αντί για ανταποδοτικό τέλος στο κράτος.
- Η παραγωγή εθνικών στατιστικών στοιχείων για άλλη μια φορά είναι πλημμελής, διασύροντας τη χώρα μας και λειτουργώντας σε βάρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
- Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν για την αλλαγή συμπεριφοράς σχετικά με τη μείωση του πλαστικού στην καθημερινότητα, ξεκινώντας από την ορθή εφαρμογή του υφιστάμενου μέτρου.

* * *
Καταλήγοντας, το Δίκτυο επισημαίνει ότι η επιτυχής εφαρμογή του μέτρου περιορισμού χρήσης της λεπτής πλαστικής σακούλας αποτελεί προϋπόθεση για την ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης. Για τον σκοπό αυτό είναι αναγκαία η ορθή και αληθής ενημέρωση του κοινού, καθώς και η προώθηση της συμμετοχής των πολιτών και των ενδιαφερόμενων μερών (επιχειρήσεις, δημόσιες αρχές, ερευνητικοί φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.ά.) σε όλα τα στάδια διαμόρφωσης και εφαρμογής νομοθεσίας και πολιτικών.