Απέχει η «ΟΜΟΝΟΙΑ» από τις αυριανές δημοτικές εκλογές - παρωδία στην Αλβανία

on .

ALBANIA EPEISODIA 13 5 19

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η Αλβανία, μετά την επιμονή του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα να αγνοήσει την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα να τις αναβάλει για 13 Οκτωβρίου τις δημοτικές εκλογές.
Στις «εκλογές Ράμα» θα συμμετάσχουν υποψήφιοι μόνο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ορισμένοι που εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι, καθώς τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αποφάσισαν να μη μετάσχουν στις εκλογές- παρωδία.
Τα πράγματα όμως αναμένεται να γίνουν πιο πολύπλοκα αύριο, καθώς θεωρείται βέβαιο πως σε πολλά εκλογικά τμήματα οπαδοί της Αντιπολίτευσης θα επιχειρήσουν να διακόψουν την ψηφοφορία, κάτι που έγινε και τις προηγούμενες ημέρες με αποκλεισμό των κτιρίων που θα χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα σε ορισμένα από αυτά τα ψηφοδέλτια να φτάσουν με στρατιωτικά οχήματα.
Η ΟΜΟΝΟΙΑ
Η ΟΜΟΝΟΙΑ με χθεσινή της ανακοίνωση καλεί τους Έλληνες να απόσχουν από τη διαδικασία των εκλογών. «Η Κυβέρνηση- αναφέρει μεταξύ άλλων- επιχειρεί μέσα από την στημένη διαδικασία να καταλύσει το κεκτημένο της πλουραλιστικής δημοκρατίας και επί το πλείστον να βλάψει σε βάθος και στην ουσία την κοινοτική μας συνοχή». Στη συνέχεια προαναγγέλλει για αυτόνομη έκφραση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ- ΚΕΑΔ τον Οκτώβριο και αφού έχουν αποκατασταθεί οι συνθήκες ομαλής διεξαγωγής εκλογών. Και η ανακοίνωση καταλήγει:
«Το υψηλό αίσθημα περί δημοκρατίας των Ελλήνων, τη σοφία ώστε να αντιληφθούμε ότι ενός κακού μύρια έπονται και επίσης το συμφέρον μας ώστε το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης να τον θέσουμε στην υπηρεσία της κοινοτικής συνοχής, δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την ελεεινή παγίδα του Ράμα και της ομάδας που τον περιβάλει!»
Αποδοκιμάζουν και οι Ιταλοί!
Βολές κατά του Ράμα, εξαπέλυσε χθες και η Ιταλική Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κάνει τοπικές εκλογές με την συμμετοχή μόνο υποψηφίων από το κόμμα του.
«Επικοινώνησα με τον Αλβανό πρόεδρο Ίλιρ Μέτα, διότι την Κυριακή η Αλβανία θα βρεθεί σε κατάσταση κινδύνου. Πρόκειται για σύγκρουση που μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλια σύγκρουση, όπως παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Οι τοπικές εκλογές που διεξάγονται από τον πρωθυπουργό, έχουν ακυρωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αποσυρθεί και μόνο το Σοσιαλιστικό Κόμμα το οποίο κυβερνά συμμετέχει. Προσπαθώ να επικοινωνήσω με όλα τα μέρη για να αποφευχθεί μια τέτοια σύγκρουση», κατέληξε εκφράζοντας έτσι και την ανησυχία της Ιταλίας.
Νέα πρόκληση «Τσάμηδων»
Ενώ η Ιταλία παίρνει σαφείς αποστάσεις από την πολιτική Ράμα, Ρουμάνος ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος, σύμφωνα με το ΚΚΕ- ανέλαβε να διοργανώσει εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο για τα «75 χρόνια από την απέλαση των Τσάμηδων». Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ- όπως αναφέρει το κόμμα- με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Α. Ταγιάνι, κατήγγειλε τις τεράστιες ευθύνες του Ευρωκοινοβουλίου για τη φιλοξενία τέτοιου είδους απαράδεκτων εκδηλώσεων, αλλά και συνολικά της ΕΕ, που με τοποθετήσεις αξιωματούχων της έχει κάνει λόγο «για ύπαρξη τσάμικου ζητήματος», το οποίο είναι «διμερές ζήτημα που εκκρεμεί» στις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας.