Οκτώ ένοχοι, ένας αθώος για την υπόθεση Β. Γιακουμάκη!

on .

DIKASTIKO MEGARO MIKROFONA

Οκτώ Κρητικοί ένοχοι κι ένας αθώος ήταν η χθεσινή ετυμηγορία του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων για την πολύκροτη υπόθεση του άτυχου Βαγγέλη Γιακουμάκη, με την οποία έπεσε ουσιαστικά η «αυλαία».
Το δικαστήριο καταδίκασε τους πέντε ενήλικες συμφοιτητές του Βαγγέλη σε ποινή φυλάκισης 36 μηνών για τον καθένα καθώς τους έκρινε ενόχους για πρόκληση βαριών σωματικών βλαβών σε βάρος του συμφοιτητή τους την εποχή που σπούδαζαν στη Γαλακτοκομική. Για τους τρεις που ήταν τότε ανήλικοι αποφάσισε καταδίκη σε 150 ώρες κοινωνικής εργασίας, δηλαδή έπεσαν στα… μαλακά!
Εξαγοράσιμες ποινές
Υπενθυμίζεται ότι ο Εισαγγελέας έδρας είχε προτείνει μεγαλύτερη ποινή για τους ενήλικες και συγκεκριμένα φυλάκιση 43 μηνών για τον καθένα! Η ποινή των 36 μηνών είναι εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ την ημέρα ενώ εκ μέρους των δικηγόρων είναι σίγουρο ότι θα γίνει έφεση ώστε η υπόθεση να εξεταστεί και σε δεύτερο βαθμό.
Οι συγκεκριμένες ποινές φυλάκισης μπορεί να μοιάζουν ήπιες, όμως είναι αυστηρές αν υπολογίσει κανείς πως τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνταν οι οκτώ σπουδαστές ήταν όλα σε βαθμό πλημμελήματος. Πάντως, ο Εισαγγελέας πρότεινε οι ποινές να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα γεγονός που προκάλεσε ένταση στην αίθουσα του δικαστηρίου, με τον συνήγορο υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων να χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη πρόταση εκδικητική!
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνήγοροι των οκτώ Κρητικών επικαλέστηκαν, κατά περίπτωση, το άρθρο 133 του ποινικού κώδικα για την «εφηβική και μετεφηβική ωριμότητα» καθώς και τον πρότερο και σημερινό έντιμο βίο των κατηγορουμένων.
«Δεν ντρέπομαι…»
Ικανοποίηση εξέφρασε ο πατέρα του Βαγγέλη, Ανδρέας Γιακουμάκης χθες μετά την ανακοίνωση της ποινής για τους πρώην συμφοιτητές του γιου του. Μέσω γραπτού μηνύματος που διαβάστηκε από τον δικηγόρο του ευχαρίστησε εκ μέρους της οικογένειας όλο τον κόσμο για όλη την αγάπη και τον σεβασμό που τους παρείχαν όλα αυτά τα χρόνια. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «για τον Βαγγέλη μου δεν ντρέπομαι, για την Κρήτη δεν ντρέπομαι. Η Κρήτη έχει παλικάρια και η εικόνα που αποδείχθηκε στο δικαστήριο δεν έχει να κάνει με αυτά τα παλικάρια της»! Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Γιακουμάκης χαρακτήρισε την περασμένη Τετάρτη δικαίωση την πρόταση ενοχής κατά των κατηγορουμένων από τον Εισαγγελέα.
Νιώθουν δικαιωμένοι
Ο συνήγορος της οικογένειας Γιακουμάκη Δημήτρης Μπούκας σε δηλώσεις του αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης τόνισε χθες πως οι γονείς του άτυχου φοιτητή αισθάνονται δικαιωμένοι από το δικαστήριο. «Ο πατέρας και η μητέρα θεωρούν ότι με την απόφαση δικαιώθηκε το παιδί τους», είπε χαρακτηριστικά. Ερωτώμενος αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της οικογενείας, σημείωσε πως «θα συνεχίσει να κάνει ό,τι έκανε μέχρι τώρα», προσθέτοντας πως «η οικογένεια δεν έχει κυνηγήσει κάποιον, ούτε και στράφηκε εναντίον κάποιων».

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ