ΣΥΒΟΤΑ: Από βάλτος... διεθνής τουριστικός προορισμός!

on .

SYBOTA PALIA

• Διαφημίζονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τα Σύβοτα Θεσπρωτίας ως ιδανικός τουριστικός προορισμός. Και είναι και μάλιστα κοσμοπολίτικος τα τελευταία χρόνια!
Τα μεταπολεμικά χρόνια, όμως, ήταν απλά μία βαλτώδης περιοχή, όπου κάποιοι, μετά τη φυγή των Μουσουλμάνων "Τσάμηδων" έπαιρναν κλήρους και αρνούνταν να τους δεχτούν, γιατί τους ενοχλούσαν τα "κουνούπια" και δεν έβλεπαν καμία δυνατότητα ανάπτυξης.
Οι διορατικοί, όμως, που κατάλαβαν τον πλούτο του χωριού δίπλα στη θάλασσα, και τους κλήρους δέχτηκαν και άρχισαν να κτίζουν κατοικίες κι αργότερα ενοικιαζόμενα, ενώ τις μετέπειτα δεκαετίες έγιναν μεγάλα ξενοδοχεία και αξιοποιήθηκαν οι παραλίες, οι οποίες κατέληξαν να γίνουν αυτό που όλοι ξέρουμε σήμερα, από τις πιο κοσμικές της χώρας!

Μακραίωνη ιστορία
Τα Σύβοτα ή αλλιώς Μούρτος, όπως και η υπόλοιπη Θεσπρωτία περιήλθαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων του 1912 - 1913, ενώ το 1933 αναφέρεται σε έκθεση του επάρχου Θυάμιδος ως μία από τις αμιγείς μουσουλμανικές κοινότητες. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1940, εμφανιζόταν ως μικτό χωριό με μεγάλη μουσουλμανική πλειοψηφία. Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου ο οικισμός υπέστη καταστροφές από ομάδες Τσάμηδων ενόπλων, που πολεμούσαν στο πλευρό του ιταλικού στρατού.
Βέβαια, τα Σύβοτα, έχουν μακραίωνη ιστορία. Στα νερά της ευρύτερης περιοχής, το 433 π.Χ. έγινε η Ναυμαχία των Συβότων, μεταξύ των Κορινθίων και Κερκυραίων, στο πλαίσιο του Πελοποννησιακού πολέμου. Ο οικισμός, επί τουρκοκρατίας ονομαζόταν Βώλια ενώ το 1927 μετονομάστηκε σε Μούρτο, ονομασία που διατηρήθηκε μέχρι το 1940, όταν, το χωριό έλαβε το σημερινό του όνομα. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το λιμάνι των Συβότων χρησιμοποιήθηκε ως οθωμανική ναυτική βάση.
Τον Ιούνιο του 1822, δύναμη 500 επαναστατών υπό την αρχηγία του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, επιτέθηκε στο λιμάνι αιχμαλωτίζοντας 150 Οθωμανούς, οι οποίοι στάλθηκαν ως αιχμάλωτοι στην Πελοπόννησο. Ύστερα από απαίτηση Άγγλων αξιωματικών από τα γειτονικά Επτάνησα, οι επαναστάτες αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή και να αποβιβαστούν στην Σπλάντζα κοντά στο Φανάρι, σε απόσταση επτά ωρών από το Σούλι.
H.M.