Δύο κορυφαίοι καρδιολόγοι αναγορεύθηκαν επίτιμοι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής

on .

KATHGHTES ANAGOREYSH MIXALHS LAMPROS 26 6 19

• Σε μια λαμπρή τελετή, χθες το απόγευμα στην αίθουσα τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς», αναγορεύθηκαν επίτιμοι καθηγητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δυο από τους κορυφαίους καρδιολόγους παγκοσμίως, οι κ.κ. Martin Leon και Jeffrey Warren Moses (φωτό).
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, από καθηγητές, φοιτητές, γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και συμπολίτες μας, ο διακεκριμένος καθηγητής Καρδιολογίας κ. Λάμπρος Μιχάλης (Δ/ντης της Β’ Πανεπ. Καρδιολογικής Κλινικής), κατά την ανάγνωση των επαίνων για τους δυο διάσημους Αμερικανούς καθηγητές, εξήρε το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο τους, το οποίο ομολογουμένως είναι εντυπωσιακό!
Ο Martin Leon, εκτός από καθηγητής στο Columbia, είναι διευθυντής του Κέντρου Επεμβατικής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο New Presbyterian της Νέας Υόρκης, ιδρυτής του μεγαλύτερου παγκοσμίως συνεδρίου Επεμβατικής Ιατρικής (TCT) και ομότιμος Πρόεδρος του μεγαλύτερου μη κερδοσκοπικού Καρδιαγγειακού Ερευνητικού Ιδρύματος (CRF) στον κόσμο. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην «οδύσσεια», όπως την χαρακτήρισε, της ανάπτυξης μιας καινοτόμας θεραπείας, όπως είναι η TAVR για την στένωση αορτής, και πώς αυτή έχει ουσιαστικά αντικαταστήσει την επέμβαση ανοιχτής καρδιάς!
Το έτερο τιμώμενο πρόσωπο, ο κ. Jeffrey Warren Moses, είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος επεμβατικός καρδιολόγος. Αυτό μαρτυρούν οι πάνω από 20.000 επεμβάσεις που έχει κάνει στην καριέρα του, ενώ έχει συντάξει πάνω από 600 δημοσιεύσεις και έχει υπάρξει ο κύριος ερευνητής σε πολυάριθμες εθνικές και διεθνείς κλινικές μελέτες, γύρω από την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της τοποθέτησης stent σε ασθενείς. Είναι Διευθυντής του Επεμβατικού Καρδιαγγειακού Θεραπευτικού Κέντρο στο Columbia, καθώς επίσης και στο Ιατρικό Κέντρο Εξειδικευμένων Καρδιακών Επεμβάσεων στο St. Francis Heart Center.
Την ανάγνωση των Ψηφισμάτων του Πανεπιστημίου, έκανε η Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής κ. Άννα Μπατιστάτου, ενώ η περιένδυση των Τιμωμένων και οι επιδόσεις των τίτλων έγιναν από τον Αναπλ. Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Πέτρο Μαραγκό.
* * *
Αναμφίβολα, η αναγόρευση αυτή των κ.κ. Leon και Moses περιποιεί τιμή για το κύρος του Πανεπιστημίου μας και ιδιαίτερα για την Β’ Καρδιολογική Κλινική και τον Διευθυντή της κ. Λ. Μιχάλη, που ήταν και η «ψυχή» της χθεσινής ανωτάτου επιπέδου ειδικής εκδήλωσης. Ενδεχομένως αυτή η «γέφυρα» που χτίζεται, με ένα από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια του κόσμου, να ανοίξει τον δρόμο και σε πολλούς φοιτητές της Ιατρικής, αλλά και γιατρούς του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, να συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα και, γιατί όχι, σε ευκαιρίες μετεκπαίδευσης.
Γ.Κ.