Στα Γιάννενα «χτυπά» από σήμερα η καρδιά της Τεχνικής Κολύμβησης

on .

KOLYMBHSH TELETH ENARKSHS 26 6 19

• Μια ακόμη διεθνή αθλητική διοργάνωση φιλοξενούν από σήμερα τα Γιάννενα. Πρόκειται για το 27ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης, στο οποίο θα λάβουν μέρος 200 αθλητές από 20 χώρες, 19 από τους οποίους είναι Έλληνες. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο ανακαινισμένο Κολυμβητήριο της Λιμνοπούλας και θα διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα 1 Ιουλίου.
Χθες για τη διοργάνωση δόθηκε συνέντευξη Τύπου παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού. Ο Γ.Γ. αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου που μπορεί να φιλοξενεί πλέον μεγάλες διοργανώσεις, ενώ για το άθλημα της Τεχνικής Κολύμβησης εξέφρασε την ευχή να ενταχθεί μελλοντικά στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ηλίας Ξιάρχος, εξέφρασε την ικανοποίησή του -το χαρακτήρισε μάλιστα… παράδοξο- που όλες οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί για τη διοργάνωση τηρήθηκαν κατά γράμμα και έγιναν όλα τα έργα που είχαν υποσχεθεί αναγνωρίζοντας τη συμβολή του Περιφερειάρχη, του Δημάρχου και της Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ. Η Ελληνίδα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Σοφία Κτενά, δήλωσε πως το Κολυμβητήριο των Ιωαννίνων δεν έχει πλέον να ζηλέψει τίποτε από άλλα του εξωτερικού, ενώ ο επίσης Παγκόσμιος Πρωταθλητής Λουκάς Καρετζόπουλος, δήλωσε συγκινημένος που το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γίνεται στην Ελλάδα.
Ο Δήμος και η Περιφέρεια Ηπείρου βοήθησαν με χρήματα και έργα, ώστε να γίνει το πρωτάθλημα στα Γιάννενα, είπε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόλας.
Για τις αγωνιστικές βλέψεις των Ελλήνων αθλητών, μίλησε ο Αλέξανδρος Ξιάρχος, Τεχνικός Σύμβουλος και Ομοσπονδιακός Τεχνικός. «Ένα Ευρωπαϊκό είναι μια κορυφαία διοργάνωση. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Πάμε βήμα - βήμα, πρώτα στους προκριματικούς και μετά στους τελικούς. Ο μεγάλος στόχος είναι να ανέβουν οι αθλητές μας στο βάθρο. Έχουμε δουλέψει ώστε να φέρουμε διακρίσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Χορηγός η ENERGEAN
Χορηγός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος είναι η Energean, που την περίοδο αυτή συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Στη χθεσινή συνέντευξη την Εταιρία εκπροσώπησε ο Σταμάτης Κόλιας, που δήλωσε πως ο Όμιλος στηρίζει πάντα τον αθλητισμό. Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος για την Energean στην Ελλάδα Δημήτρης Γόντικας, τόνισε τα εξής: «Αποδεχθήκαμε με χαρά την πρόταση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και υποστηρίζουμε το 27ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης. Πέραν της αναγνωρισιμότητας και του κύρους της, θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση ενισχύει αναμφίβολα το προφίλ των Ιωαννίνων και, γενικότερα, της Ηπείρου ως περιοχής ικανής να φιλοξενεί αθλητικά γεγονότα διεθνούς βεληνεκούς. Επιπλέον, ανάλογες διοργανώσεις έχουν σαφώς θετική επίδραση για τις τοπικές οικονομίες».

H Τελετή έναρξης
Η τελετή έναρξης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος τεχνικής κολύμβησης έγινε χθες το απόγευμα στην Πλατεία Μαβίλη. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο Βασίλης Γοργόλης εκ μέρους της Περιφέρειας, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ Βαγγέλης Παλατζίδης κ.α.

Οι συμμετοχές
Πολυπληθέστερη αποστολή είναι αυτή της Γαλλίας με 30 κολυμβητές, ενώ ακολουθούν η Ουκρανία με 27 και η οικοδέσποινα Ελλάδα με 19. Αναλυτικά οι χώρες που συμμετέχουν (στην παρένθεση οι αθλητές) είναι οι εξής: Γερμανία (10), Τσεχία (7), Τουρκία (8), Ιταλία (17), Γαλλία (30), Λιθουανία (3), Λευκορωσία (2), Ελβετία (1), Ουγγαρία (12), Ουκρανία (27), Κροατία (5), Φινλανδία (2), Αυστρία (9), Ισπανία (11), Σλοβακία (10), Πολωνία (4), Εσθονία (7), Ρωσία (18), Ελλάδα (20).