Δύο πολιτικά κόμματα που «γεννήθηκαν» από Γιαννιώτες

on .

FILHS KOMPILAS ARXHGOI KOMMATON

Καθώς πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές, είναι ευκαιρία να θυμηθούμε ότι πριν από πολλά χρόνια, δύο συμπατριώτες μας, ο Δημήτριος Φίλης (μετανάστης στη Γερμανία) και ο Πέτρος Κομπίλας, αποφάσισαν να ιδρύσουν πολιτικά κόμματα «για την καταπολέμηση του “πελατειακού – κομματικού” κράτους και τη δημιουργία “κράτους δικαίου”, προκειμένου να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο του Ελληνικού λαού…».
Τα κόμματα αυτά δεν έλαβαν μέρος στις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Δεν έγινε γνωστό εάν θα λάβουν μέρος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Πάντως, μέχρι τώρα δεν έχουν υποβάλει σχετικές αιτήσεις στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων!

Ο Δημήτρης Φίλης
Το πρώτο κόμμα «ιδρύθηκε» προ 43 ετών (12-1-1976) από τον Δημήτριο Φίλη, μάτοικον (μετανάστη) Νυρεμβέργης Γερμανίας, με τίτλο «ΝΕΟΝ ΕΘΝΙΚΟΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΝ ΕΛΛΑΔΟΣ».
Το «Καταστατικό» που έχει 295 (!) άρθρα, περιέχει το «πρόγραμμα» του κόμματος, αρχηγός του οποίου είναι ο ίδιος ο ιδρυτής. Στο έμβλημα, σε τετράγωνο σχήμα, αναγράφονται τα εξής: Νέον Δημοκρατικόν Κόμμα Ελλάδος Αρχηγός Φίλης Δημήτριος. Στο μέσον δεσπόζει η Ελληνική Σημαία και κάτω η λέξη «Δουλιασινεχόμινα».
Κάτω από τη φωτογραφία του, αναγράφεται «Φήλης Δημήτριος. Ηπείρου».
Ο «Κανονισμός» κυκλοφόρησε στα Γιάννενα στις εκλογές του 1980, δεν έγινε όμως γνωστό εάν ο ιδρυτής τήρησε την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, αναγνώρισης του κόμματος. Σε όλες τις σελίδες του «Καταστατικού» αναγράφεται στο κάτω μέρος η φράση: «Ουδέν πρόβλημα άλυτον»! Το τελευταίο άρθρο αρχίζει με τη φράση: «Και ο Θεός μαζύ μας και όλος ο Ελληνικός λαός…». Και κλείνει: «Με την κυβέρνηση Δημητρίου Φίλη στην Ελλάδα, ουδέν πρόβλημα άλυτον».

Ο Πέτρος Κομπίλας
Το δεύτερο κόμμα το ίδρυσε ο Πέτρος Κομπίλας, με τίτλο «Κόμμα Δικαίου». «Κόμμα Δικαίου», όπως γράφει ο ιδρυτής σε φυλλάδιο που κυκλοφόρησε, σημαίνει: Ελλάδα – Έλληνες – Ορθοδοξία. Το «Κόμμα Δικαίου» θα είναι σύντομα Θεοκρατικό και βιολογικό με Ελληνική Πολιτική Συνείδηση!
Στην αρχή του φυλλαδίου, ο αρχηγός του… «Κόμματος Δικαίου» γράφει: «Την φιλοσοφία μου για τη δημιουργία κράτους δικαίου αναπτύσσω σε ένα απλό βιβλίο που εκδόθηκε το 1993». Πέτρος ο Μέγας. Στο τέλος του φυλλαδίου γράφει ο αρχηγός: «Έλληνες ο κύβος ερρίφθη. Η ευθύνη πλέον δική σας. Οι αρχηγοί δεν γίνονται, γεννιούνται. Ο ηγέτης του μέλλοντος ζει»!
Το «Κόμμα Δικαίου» έλαβε μέρος στις εκλογές του 2004. Όπως εγράφη, το «Κόμμα Δικαίου» έλαβε ένα και μόνο άκυρο ψηφοδέλτιο, προερχόμενο από εκλογικό τμήμα ορεινής κοινότητας του Νομού…