Αύριο… κληρώνουν οι βαθμοί για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

on .

PANELLADIKES APOTELESMATA

• Τέλος λαμβάνει αύριο η αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς, εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθούν οι βαθμοί που εκείνοι έλαβαν, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να υποβάλλουν το μηχανογραφικό με τις σχολές προτίμησής τους.
Όσο για τις επιδόσεις των υποψηφίων για μία θέση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, με βάση τα πρώτα στοιχεία είναι χαμηλότερες των περσινών, τουλάχιστον στα περισσότερα επιστημονικά πεδία, κάτι που θα σημάνει, όπως είναι φυσικό, πτώση των βάσεων στις διάφορες σχολές.

Αύριο οι βαθμοί
Το υπουργείο Παιδείας έχει «τρέξει» τις διαδικασίες προκειμένου να ανακοινωθούν αύριο οι βαθμοί που πέτυχαν οι φετινοί υποψήφιοι για τα ΑΕΙ. Yπενθυμίζεται ότι στον Νομό Ιωαννίνων οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών ανέρχονται συνολικά σε 1.500, εκ των οποίων οι 210 προέρχονται από Επαγγελματικά Λύκεια, ενώ σε όλη την Ήπειρο φτάνουν τους 2.550. Η παραλαβή των βαθμολογιών θα γίνει από τις Διευθύνσεις Δ/θμιας Εκπαίδευσης και από εκεί θα δοθεί στα Λύκεια όπου και θα αναρτηθούν στις 12 το μεσημέρι. Στους πίνακες θα αναγράφονται τα αρχικά του ονοματεπώνυμου και ο κωδικός των υποψηφίων και κανένα άλλο στοιχείο σε σχέση με την ταυτότητά τους, ενώ οι βαθμοί θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το «Aftodioikisi.gr», υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο να υπάρξουν καθυστερήσεις και οι βαθμολογίες να ανακοινωθούν τελικά τη Δευτέρα.

Τα μηχανογραφικά
Μέχρι τις 5 Ιουλίου θα παραδοθούν και οι βαθµοί των ειδικών µαθηµάτων και έτσι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την οριστική υποβολή του µηχανογραφικού, η οποία έχει οριστεί για τις 15 Ιουλίου. Επειδή όμως μεσολαβούν οι εθνικές εκλογές, σε περίπτωση που υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις το υπουργείο Παιδείας µπορεί να δώσει παράταση στην τελική ηµεροµηνία κατάθεσης του µηχανογραφικού. Οι ενδιαφερόµενοι, πάντως, θα πρέπει να συµµορφωθούν µε την οριστική ηµεροµηνία, καθώς µετά δε γίνεται δεκτή καµία υποβολή ούτε και τροποποίηση στο δελτίο. Τις επόµενες ηµέρες, λοιπόν και αφού πρώτα δοθούν από την αρµόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και τα στατιστικά στοιχεία µε τις επιδόσεις όλων των υποψηφίων στις εξετάσεις, θα µπορούν να γίνουν και ασφαλέστερες προβλέψεις σχετικά µε την πορεία των φετινών βάσεων στα τµήµατα των Πανεπιστηµίων.

Πρώτες εκτιμήσεις
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τα στοιχεία που είναι διαθέσιµα µέχρι αυτή τη στιγµή από βαθµολογικά κέντρα σε όλη τη χώρα, φέτος οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι χαµηλότερες σε σχέση µε την περσινή χρονιά, γεγονός που θα επιφέρει κατ’ επέκταση πτώση των βάσεων σε όλα τα επιστηµονικά πεδία εκτός από το 1ο.
- Πιο αναλυτικά, στο 1ο επιστηµονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών το επίπεδο των θεµάτων ήταν περίπου ίδιο µε πέρυσι, συνεπώς οι επιδόσεις των υποψηφίων δεν αναµένεται να έχουν σηµαντικές διακυµάνσεις. Και στα τρία µαθήµατα (Λατινικά, Ιστορία και Αρχαία) τα θέµατα ήταν βατά και οι υποψήφιοι δεν συνάντησαν ιδιαίτερες δυσκολίες, όπως έγινε σε άλλα µαθήµατα. Οι καθηγητές εκτιµούν ότι κατά πάσα πιθανότητα η πορεία των βάσεων δεν θα είναι πτωτική και ότι θα υπάρξουν µικρές αυξοµειώσεις, ανάλογα µε το τµήµα.
- Στο 2ο επιστηµονικό πεδίο των Θετικών Σπουδών, σε σχολές όπως οι Πολυτεχνικές, Φυσικής, Μαθηµατικών, Χηµείας κ.ά. αναμένεται πτωτική πορεία των βάσεων, δεδοµένου ότι οι επιδόσεις των υποψηφίων δείχνουν χαµηλές, κυρίως σε Φυσική και Χηµεία. ∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι επιστηµονικές ενώσεις διαµαρτυρήθηκαν έντονα για τη δυσκολία των θεµάτων, επισηµαίνοντας µάλιστα ότι ήταν τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών και ότι ο χρόνος δεν επαρκούσε προκειµένου οι µαθητές να λύσουν τις ασκήσεις. Τα Μαθηµατικά ήταν επίσης απαιτητικά, αλλά όχι αξεπέραστης δυσκολίας, άρα οι διακυµάνσεις στις βαθµολογίες δεν θα είναι έντονες συγκριτικά µε πέρυσι.
- Στο 3ο επιστηµονικό πεδίο των Επιστηµών Υγείας και Ζωής, οι πολύ αισιόδοξες προβλέψεις µιλούν ακόµη και για πτώση των µορίων στις Ιατρικές Σχολές. Βέβαια, αυτό δεν σηµαίνει ότι η πτώση θα είναι εντυπωσιακή. Σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι οριακή, γεγονός όµως που παραµένει θετικό για τους υποψήφιους που στοχεύουν στις υψηλόβαθµες σχολές.
- Τέλος και στο 4ο επιστηµονικό πεδίο των Σπουδών Οικονοµίας και Πληροφορικής φαίνεται ότι θα υπάρχει πτώση των βάσεων, µε περισσότερο ευνοηµένους όσους στοχεύουν στις οικονοµικές επιστήµες. Η πτώση όμως δεν είναι ορατή σε σχολές όπως οι Στρατιωτικές, Πυροσβεστικές, Λιµενικού και Παιδαγωγικές.