Με προσφυγή στο Ευρωπ. Δικαστήριο προειδοποιεί ο Δήμος Ζαγορίου!

on .

DHMOTIKO SYMBOYLIO ZAGORIOY 25 6 19

• «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου εμμένει σταθερά και αταλάντευτα στην 102/2018 ομόφωνη Απόφασή του κατά κάθε παρέμβασης που θα αφορά έρευνα ή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από την Κοινοπραξία «Energean Oil &Gas και Repsol», όχι μόνο στις δημοτικές εκτάσεις, αλλά και σε δημόσιες και ιδιωτικές στα όρια του Δήμου…», τονίζεται στη νέα ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Ζαγορίου, που συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας, με αφορμή την εμφάνιση συνεργείων στην περιοχή.
Παράλληλα, καλεί το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος να παρέμβει για το σταμάτημα ερευνών και προειδοποιεί για προσφυγή στη Δικαιοσύνη (κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων), ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο…
Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου στην αρχική του ενημέρωση προς το Σώμα μετέφερε τις εξελίξεις των ημερών και στάθηκε ιδιαίτερα και στο χρόνο που επέλεξε η ανάδοχος κοινοπραξία να επιχειρήσει έρευνες σε ιδιωτικές ή δημόσιες εκτάσεις στο Ζαγόρι, όπως διαπίστωσε ο ίδιος, αφού ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο των Ασπραγγέλων και όχι από την κοινοπραξία, σε αυτοψία που έκανε την περασμένη Τρίτη στην περιοχή «Βρύση του πασά».
Ο κ. Σπύρου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κάλεσε στο Δημαρχείο τον εκπρόσωπο της εταιρείας που έχει αναλάβει την όλη διαδικασία για τις εκτάσεις που ερευνώνται και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι οι έρευνες θα αφορούν μόνο ιδιωτικές, θα παρακαμφθεί μια δημοτική έκταση από «Βρύση πασά» προς Ροντοβάνι, καθώς και στην περιοχή μέχρι και τον κάμπο των Πεδινών και Ελαφότοπο.
Στην άλλη γραμμή Μεσοβουνίου και Αρίστης δεν θα μπουν σε δημοτικές εκτάσεις.
Ο Δήμαρχος μετέφερε την ενημέρωση που είχε από την Ζαγορίσια Υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη, η οποία δήλωσε «έκπληκτη για το γεγονός, δεδομένου ότι είχε συμφωνηθεί να μην γίνουν έρευνες στο Ζαγόρι»!
Επίσης, ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης δήλωσε κι αυτός έκπληκτος σε επικοινωνία του με τον Δήμαρχο και τον ενημέρωσε ότι θα σταματήσουν οι έρευνες. Ωστόσο, ο κ. Καχριμάνης σε δηλώσεις του (Epiruspost) μετέφερε την άποψη της κοινοπραξίας ότι δεν θα ξανατεθεί αίτημα στο Δήμο για έρευνα σε δημοτικές εκτάσεις για τις οποίες το Σώμα δεν έχει δώσει άδεια και ότι δεν θα θιγεί ο τουριστικός χαρακτήρας της περιοχής.
Ο Δήμαρχος Ζαγορίου δεν άφησε ασχολίαστο και το δημοσίευμα στον «Πρωινό Λόγο της Δευτέρας» περί… λάθους συναγερμού, στο οποίο, όπως αναφέρει, σχεδόν διακωμωδείται η όλη υπόθεση…
Ξεκάθαρη θέση κατά των ερευνών και πιθανής εξόρυξης πήρε και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος, σημειώνοντας ότι και σε προεκλογικές δηλώσεις του είχε ταχθεί κατά και το ίδιο πράττει και τώρα.
Σταθερά κατά των ερευνών στο Ζαγόρι τάχθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου. Υπέρ των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου τάχθηκε ο Βασίλης Ζαρκάδας από την ελάσσονα πλειοψηφία σημειώνοντας ότι η παράταξη είναι κάθετα αντίθετη σε κάθε παρέμβαση εντός των ορίων του Δήμου.