Οι αρκούδες βγήκαν «παγανιά» σε οικισμούς!

on .

ARKOYDA

• Λόγω της αυξημένης εποχικής δραστηριότητας των άγριων ζώων, ιδιαιτέρως της αρκούδας, οι οποίες προσεγγίζουν κατοικημένες περιοχές – οικισμούς προς αναζήτηση τροφής, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας συστήνει τη λήψη μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργούνται.
Σε ανακοίνωσή της καλεί τους κατοίκους να δίνουναίτερη προσοχή και να λαμβάνουν τα παρακάτω μέτρα προφύλαξης, για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα προσέγγισης της αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές:
- Έγκαιρη συλλογή καρποφόρων δέντρων και αποφυγή συγκέντρωσης δεύτερης διαλογής καρπών εντός ορίων των καλλιεργειών ή παράνομα σε δασικές εκτάσεις.
- Συλλογή απορριμμάτων από εξωτερικούς χώρους, πλατείες, αυλές σπιτιών καθώς και ότι άλλο μπορεί να αποτελεί τροφική πηγή για την αρκούδα.
- Αποφυγή ρίψης απορριμμάτων έξω από τους κάδους ή κατά τις νυχτερινές ώρες στις περιοχές που έχει παρατηρηθεί κίνηση ή αποτελούν βιότοπο της αρκούδας, ώστε οι κάδοι να είναι καθαροί τη νύχτα.
- Επισκευή περιφράξεων ή τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης όπου είναι δυνατόν, για την προστασία του γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου.
- Επαρκής φωτισμός περιμετρικά των οικοπέδων, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κλπ.
- Καθαρισμός οικοπέδων, καλλιεργειών ή άλλων εγκαταστάσεων από πυκνή βλάστηση καθώς και καθαρισμός υπολειμμάτων από περυσινή σοδειά που μπορεί να υπάρχουν σε χωράφια.
- Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στους κατόχους των οικόσιτων ζώων και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα πρέπει να ασφαλίζουν κατά τις νυχτερινές ώρες τα ζώα τους και να μην αφήνουν εκτεθειμένα νεκρά ζώα.
- Φύλαξη κοπαδιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από ποιμενικούς σκύλους.
- Αποφυγή ρίψης οικιακών απορριμμάτων σε σκουπιδότοπους και διατήρησης αυτών κοντά σε κατοικημένες περιοχές/οικισμούς.
***
Σε περίπτωση συνάντησης ανθρώπου-αρκούδας:
- Δεν τρέχουμε
- Μένουμε ακίνητοι
- Δεν κινούμαστε απειλητικά προς το ζώο με διάφορα αντικείμενα όπως πέτρες, κλαδιά κλπ.
- Οπισθοχωρούμε σταδιακά αφήνοντας χώρο διαφυγής για την αρκούδα
-Φροντίζουμε να κάνουμε συνεχώς θόρυβο εφόσον βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο.
Σε περίπτωση εμφάνισης άγριου ζώου-αρκούδας, οι πολίτες θα πρέπει να καλέσουν άμεσα τις Διευθύνσεις Δασών και τα Δασαρχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ή τις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις.