Φιέστα» των Τσάμηδων για τη δήθεν… γενοκτονία τους!

on .

TSAMHDES SHMAIA

Χωρίς να κάνουν πορεία προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα του Μαυροματίου, με μεταφερόμενους από τα Τίρανα και άλλες περιοχές της Αλβανίας ακραίους εθνικιστές, το Κόμμα των "Τσάμηδων" και ο "Πατριωτικός Σύνδεσμος Τσαμουριάς" οργάνωσαν, το Σάββατο, στο χωριό Κλογκέρι των Αγίων Σαράντα, όπου υπάρχει μνημείο της δήθεν "γενοκτονίας" τους (κάνουν λόγο για 2.900 θύματα!) από τους Έλληνες, εκδήλωση για την 75η επέτειο του ανύπαρκτου ιστορικά γεγονότος.
Παρά την κινητοποίηση σε παναλβανική κλίμακα, η συμμετοχή ήταν μικρή σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. Έτσι, η εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας άφησαν τριαντάφυλλα στο μνημείο, γενικά ήταν υποβαθμισμένη.
Κατά τα άλλα, επαναλήφθηκαν στις ομιλίες, μεταξύ των ομιλητών και ο αρχηγός του "Τσάμικου" κόμματος Σπετίμ Ιντρίζι (οι βουλευτές του οποίου προσχώρησαν στο σοσιαλιστικό κόμμα του Έντι Ράμα, ενώ ο ίδιος δεν είναι βουλευτής), οι γνωστές προκλήσεις κατά της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και το αίτημα για νεκροταφείο "Τσάμηδων" στη Θεσπρωτία.
Μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή, οι γνωστές θέσεις των "Τσάμηδων" αναπτύχθηκαν σε μάζωξη εντός αιθούσης στην Αυλώνα. Και όλα αυτά συμβαίνουν καθ’ όν χρόνο οι Αλβανοί διακαώς επιθυμούν να ενταχθούν στην «οικογένεια» της Ενωμένης Ευρώπης και χρειάζονται τη στήριξη της Ελλάδας.

Ημέρα… γενοκτονίας
Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα μετά από ομόφωνη απόφαση της αλβανικής βουλής, η 27η Ιουνίου ανακηρύχθηκε ως «ημέρα Γενοκτονίας των Τσάμηδων», ενώ ιδρύθηκε και υπάρχει ο «Πατριωτικός Σύνδεσμος της Τσαμουριάς», μιας 100μελούς άτυπης "βουλής", που έγινε μέλος της «οργάνωσης υπο-αντιπροσωπευμένων λαών» του ΟΗΕ το 1995.
Όλα αυτά δείχνουν ότι στην Αλβανία δεν αποτρέπονται και δεν αποδοκιμάζονται, όπως θα έπρεπε, επίσημα οι κινήσεις των "Τσάμηδων" για λόγους εσωτερικών ισορροπιών και προσωπικών στρατηγικών, καθώς επιδιώκεται να συνδεθεί η ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Αλβανίας, χωρίς την παράβλεψη της προώθησης της φαντασίωσης περί «εθνικής ολοκλήρωσης» των Αλβανών.
Η.Μ.