Στο δρόμο της υλοποίησης το Κειμηλιαρχείο Κόνιτσας!

on .

KEIMHLIA KLEMENA

• Τον δρόμο της υλοποίησης παίρνει ένα όνειρο πολλών χρόνων στην ακριτική Κόνιτσα, που στόχο έχει την ανάδειξη και προστασία του θρησκευτικού θησαυρού της περιοχής μας. Ο λόγος για την κατασκευή Εκκλησιαστικού Κειμηλαρχείου – Μουσείου, στο οποίο θα φυλάσσονται και θα εκτίθενται σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες σπάνια κειμήλια (εικόνες, σκεύη, βιβλία και άλλα ιερά αντικείμενα) από Ναούς και Μονές.
Έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ και πέραν της δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών, θα πραγματοποιηθεί παράλληλα και η συντήρηση των κειμηλίων που θα εκτεθούν, υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
Η Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης, υλοποιώντας το όραμα του αγωνιστή ιεράρχη, αοίδιμου Σεβαστιανού ανέθεσε σε ομάδα μελετητών την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και μόλις αυτές ολοκληρώθηκαν, υποβλήθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου για τον απαραίτητο έλεγχο. Εκεί η τεχνική υπηρεσία της πραγματοποίησε χωρίς καθυστερήσεις τις αναγκαίες ενέργειες και ήδη ξεκίνησε η σύνταξη των Τεχνικών Δελτίων για το σπουδαίο αυτό έργο, μοναδικό όχι μόνο για την Κόνιτσα, αλλά και για ολόκληρο το Νομό Ιωαννίνων.

Πόλος έλξης…
Η ολοκλήρωση του Εκκλησιαστικού Κειμηλαρχείου θα συμβάλλει καταλυτικά, ώστε εκατοντάδες ιερά κειμήλια να προστατευθούν, να συντηρηθούν και να αναδειχθούν, ώστε να περάσουν στις επόμενες γενιές, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Αυτό θα τονώσει περαιτέρω τον τουρισμό σε μια περιοχή που εκτός από τον σπάνιο θρησκευτικό θησαυρό, διαθέτει και γνωστά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως το Γεφύρι της Κόνιτσας, το σπίτι του Αγίου Παϊσίου, τη Μονή Στομίου, το Σπίτι της Χάμκως, τη χαράδρα του Αώου κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για να πάρει σάρκα και οστά το Κειμηλιαρχείο σημαντική ήταν και η προσφορά του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη.
Δ.Γ.