Ανησυχεί τους Ευρωπαίους η διαφθορά στην Αλβανία

on .

ALBANIKH EYROPAIKH SHMAIES

• Δεν άναψε χθες «πράσινο φως» το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με τον αρμόδιο Επίτροπο για την διεύρυνση Γιοχάνες Χαν να κάνει γνωστό ότι η συζήτηση μετατίθεται για τον ερχόμενο Οκτώβριο, σημειώνοντας ότι «μια μειοψηφία χωρών δεν μπόρεσε να υποστηρίξει την απόφαση για έναρξη των διαπραγματεύσεων σήμερα».
Τα νέα αυτά σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν την γειτονική μας Αλβανία, η οποία τον τελευταίο καιρό βιώνει μια σοβαρή πολιτική κρίση στο εσωτερικό της, γεγονός που σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητο από τους Ευρωπαίους.
Καταστάσεις, όπως η δίκη που ξεκινά σήμερα του πρ. Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος κατηγορείται για εμπλοκή σε καρτέλ ναρκωτικών, αλλά και η εμπλοκή ηγέτη της αντιπολίτευσης που θεωρείται ύποπτος για ξέπλυμα χρήματος, απειλούν το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας.
Βέβαια, οι Αλβανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι καμία χώρα δεν έχει κάνει περισσότερα κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, δύο σημαντικές προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ελπίζοντας μάλιστα ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κηρύξουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός του έτους.
Στην τελευταία αξιολόγησή της του Μαΐου, όπως αναφέρει το «in.gr» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγράφει πρόοδο, όμως επισημαίνει ότι «η διαφθορά είναι διαδεδομένη… και παραμένει σημείο ανησυχίας».
Από τους 800 δικαστές, περισσότεροι από 140 έχουν ήδη περάσει από την βάσανο της ad hoc επιτροπής: περί τους 90 απηλλάγησαν των καθηκόντων τους ή προτίμησαν να παραιτηθούν από το να υποστούν την έρευνα. Σε βαθμό που ένας θεσμός όπως είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει, αφού μόνο ένας από τους εννέα δικαστές παραμένει στην θέση του!
Τα περιουσιακά στοιχεία του ανθρώπου που υπήρξε ο πλέον υψηλόβαθμος δικαστικός της Αλβανίας, του πρώην γενικού εισαγγελέα Αντριάτικ Λάλα, έχουν κατασχεθεί στο πλαίσιο έρευνας για ξέπλυμα χρήματος!
Ο Σαΐμιρ Ταχίρι, 39 ετών, υπήρξε κομβικό πρόσωπο της κυβέρνησης μέχρι την παραίτησή του από το πόστο του υπουργού Εσωτερικών το 2017, λόγω υποψιών για συνεργασία με εμπόρους ναρκωτικών.
Σήμερα, αρχίζει η δίκη του στα Τίρανα. Το όνομα αυτού του πολιτικού συμμάχου του πρωθυπουργού Εντι Ράμα, εμφανίσθηκε στις υποκλαπείσες συνομιλίες εμπόρου ναρκωτικών και μακρινού του εξαδέλφου.
Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα έχει υιοθετήσει την ίδια υπερασπιστική γραμμή, καταγγέλλοντας «πολιτική δίκη» και «απόπειρα εκφοβισμού», όταν εκλήθη από την Δικαιοσύνη ως ύποπτος για ξέπλυμα χρήματος και παράνομη πολιτική χρηματοδότηση.
Κάνοντας χρήση μίας βίαιης ρητορικής, αριστερά και δεξιά αλληλοκατηγορούνται για σχέσεις με το πανίσχυρο οργανωμένο έγκλημα…