Δρομολογείται η μελέτη βελτίωσης της οδού από Μηλιωτάδες σε Κήπους

on .

ZAGORI PINAKIDES

• Για τη θετική εξέλιξη που είχε λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές της 26ης Μαΐου το πάγιο αίτημα για την μελέτη σύνδεσης του Κεντρικού Ζαγορίου με το Ανατολικό και την Εγνατία Οδό ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίασή του, ο απερχόμενος Δήμαρχος Βασ. Σπύρου.
Το Υπουργείο Υποδομών με έγγραφό του προς το Δήμο Ζαγορίου αποδέχεται την τροποποίηση της απόφασης, ώστε να εκπονηθεί μέσω της Περιφέρειας που είναι αρμόδια για το επαρχιακό οδικό δίκτυο, η μελέτη του έργου βελτίωσης της επαρχιακής οδού από Μηλιωτάδες μέχρι Κήπους, με προϋπολογισμό 350.000 ευρώ. Πρόκειται για μια σημαντική κατάκτηση για το Ζαγόρι, όπως σημείωσε ο κ. Σπύρου, αφού πλέον δρομολογείται η μελέτη για να ενταχθεί το έργο στην νέα προγραμματική περίοδο.

Κι άλλες αποφάσεις
Επίσης, το Σώμα έλαβε σειρά αποφάσεων για τρέχοντα ή επείγοντα ζητήματα (αναμόρφωση προϋπολογισμού, κατανομή πιστώσεων για πυροπροστασία), όπως προβλέπεται κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής και του νέου Δημοτικού συμβουλίου από την 1η Σεπτεμβρίου.
Το Δημοτ. Συμβούλιο εκτός των άλλων αποφάσισε κατά πλειοψηφία την κατανομή πιστώσεων για καθαρισμό δασοδρόμων με την επισήμανση ότι το ποσό των 51.000 ευρώ περίπου που διατίθεται από το Υπ. Εσωτερικών δεν επαρκεί για τις αυξημένες ανάγκες.
Επίσης, στα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα αποφασίστηκε η τροποποίηση παλιότερης απόφασης του Σώματος για να προσληφθεί ένα επιπλέον άτομο στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και να είναι 10 από 9 οι θέσεις στον Οργανισμό του Δήμου. Η νέα θέση θα είναι Τ.Ε. Νοσηλευτών.

Ψήφισμα για τους δασεργάτες
Την συνεδρίαση απασχόλησε και το πρόβλημα με την απορρόφηση των ξύλινων στύλων που παράγουν οι δασεργάτες και συνεταιρισμοί του Ζαγορίου και ευρύτερα της περιοχής, εκδίδοντας ομόφωνο ψήφισμα στήριξής τους.
Ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με αφορμή την στάση της ΔΕΗ, η οποία επικαλείται θέμα ποιότητας των εγχώριων στύλων και προμηθεύεται τις μεγαλύτερες ποσότητες από Σκανδιναβικές χώρες. Ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις (παρέμβαση Περιφερειάρχη και σύσκεψη την περασμένη Δευτέρα στην Περιφέρεια με τους συνεταιρισμούς) και σημείωσε, δεδομένου ότι οι δασοκτήμονες Κοινότητες στο Ζαγόρι είναι πολλές, ο Δήμος έχει μεριμνήσει για τη στήριξη των δασεργατών και των συνεταιρισμών τους με την εκπόνηση των αναγκαίων διαχειριστικών μελετών και έργων-παρεμβάσεων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους.
Στο ψήφισμα ο Δήμος καλεί την Πολιτεία να παρέμβει για την άμεση επίλυση του προβλήματος και την ΔΕΗ να συνεχίσει να προμηθεύεται ξύλινους στύλους για τις ανάγκες της από τα παραγωγικά δάση της περιοχής, ενώ διαμηνύει ότι θα αγωνιστεί με κάθε πρόσφορο μέσο για να στηριχθούν οι δασεργάτες, οι οποίοι αξιοποιούν τον δασικό πλούτο και ταυτόχρονα εξασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για να παραμείνουν στα χωριά.

* * *
Ας σημειωθεί ότι στην αρχή της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Γιώργο Σουκουβέλο και όλους τους επανεκλεγέντες ή νεοεκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους.
Την ανάγκη συνεργασίας όλων των παρατάξεων στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου, συγχαίροντας τους εκλεγέντες, όπως έκαναν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι πήραν το λόγο.