Θα γεμίσουν οι δρόμοι από πλαστικά αν περιοριστεί ο χρόνος συλλογής τους

on .

APORRIMMATOFORO ANAKYKLOSHS

• Αντίθετη βρίσκει την Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, η απόφαση της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. να περιορίσει το ωράριο παραλαβής των ανακυκλώσιμων υλικών στο ΚΔΑΥ, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή (7 π.μ. – 1 μ.μ.), καλώντας τοΔήμο να αναπροσαρμόσει και τα δρομολόγια της υπηρεσίας καθαριότητας.
Με επιστολή που έστειλε χθες ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας προς την εταιρία αναλύει τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί με την, εντελώς αιφνιδιαστική και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία προηγούμενη ενημέρωση, απόφαση.
Αρχικά εξηγεί ότι το συγκεκριμένο ωράριο δεν επαρκεί για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του Δήμου, καθώς η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους γίνεται με τέσσερα πληρώματα που δουλεύουν σε δύο βάρδιες, πρωινή και νυχτερινή, τα οποία χρησιμοποιούν συνήθως τρία οχήματα και τέταρτο όταν παραστεί ανάγκη, ενώ σε καθημερινή βάση χρησιμοποιείται το ίδιο απορριμματοφόρο όχημα πρωί βράδυ που σημαίνει ότι στο τέλος της κάθε βάρδιας θα πρέπει να έχει εκκενωθεί υποχρεωτικά.
Ο κ. Μπέγκας σημειώνει επίσης ότι οι κάδοι που έχουν τοποθετηθεί στο Δήμο Ιωαννιτών ξεπερνάνε τους 1.700, ενώ ο προγραμματισμός που υπάρχει είναι το πρωί να συλλέγονται οι κάδοι στις κοινότητες και τις περιφερειακές γειτονιές των Ιωαννίνων και το βράδυ να συλλέγεται το κέντρο της πόλης και οι εμπορικοί δρόμοι.
Η πρωινή βάρδια μάλιστα λειτουργεί 5-6 ημέρες εβδομαδιαίως (5:00-11:24), ενώ η νυχτερινή 6-7 ημέρες εβδομαδιαίως (22:00-04:24). «Οποιοσδήποτε περιορισμός στις ώρες παραλαβής των φορτίων των μπλε κάδων με ανάλογη αναπροσαρμογή των δρομολογίων θα έχει συνέπεια την συλλογή κατά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, άρα και κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη διακοπή της συλλογής τα Σαββατοκύριακα. Γνωρίζετε άλλωστε ότι ο παραγόμενος όγκος ανακυκλώσιμων στο Δήμο είναι τέτοιος που είναι πρακτικά αδύνατο να μην υπάρχει αποκομιδή, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Αποτέλεσμα του περιορισμού θα είναι η συσσώρευση ανακυκλώσιμων (χαρτόνια και πλαστικά) στους εμπορικούς δρόμους, γύρω από τους μπλε κάδους, έξω από τους υπόγειους κλπ, η παραμονή τους στα πεζοδρόμια για τρεις σχεδόν ημέρες (Παρασκευή πρωί μέχρι Δευτέρα πρωί) και αχρήστευση τόνων υλικού προς ανακύκλωση», καταλήγει στην επιστολή του ο Δήμαρχος, ζητώντας την εξαίρεση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου από τον περιορισμό του νέου ωραρίου παραλαβής φορτίων από την Ε.Ε.Α.Α.