Μια… γευσιγνωστική ξενάγηση στο «Κτήμα Γκλίναβος» Ζίτσας

on .

OINOPOIEIO ZITSAS GEYSIGNOSIA

• Ένα ξεχωριστό απόγευμα πέρασαν την Τετάρτη οι φίλοι και τα μέλη του Συλλόγου «Γεύσεις Ηπείρου» στη Ζίτσα και πιο συγκεκριμένα στο «Κτήμα Γκλίναβος», όπου ξεναγήθηκαν στο ομώνυμο οινοποιείο.
Η προγραμματισμένη… εξόρμηση, έφερε πάνω από 20 λάτρεις του κρασιού και της γευσιγνωσίας στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της οικογένειας Γκλίναβου, που για πάνω από 40 χρόνια δραστηριοποιείται στην Αμπελουργική Ζώνη ΠΟΠ της Ζίτσας.
Τους επισκέπτες καλωσόρισε ο οινολόγος του κ. Κώστας Παππάς, ο οποίος έκανε και την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου Γκλίναβου περιγράφοντας όλη την διαδικασία παραγωγής των επώνυμων κρασιών, από την συγκομιδή μέχρι και την εμφιάλωση, απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα των συμμετεχόντων, που έτσι τους… μύησε στα μυστικά του φημισμένου κρασιού. Το τελευταίο μέρος της ξενάγησης ήταν και το πιο εντυπωσιακό που έλαβε χώρα στο κελάρι του οινοποιείου, όπου «ωριμάζουν» σε δρύινα βαρέλια όλων των ειδών τα κρασιά του Κτήματος, σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες και επίπεδα υγρασίας.
Σε όλη την διάρκεια της ξενάγησης, παρών ήταν και ο εμπνευστής και ιδρυτής του οινοποιείου κ. Λευτέρης Γκλίναβος, ένας από τους πρώτους οινολόγους που δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο της οινοποιίας στην Ελλάδα, που με τις παρεμβάσεις και όσα εξιστόρησε στους επισκέπτες έδωσε ένα διαφορετικό τόνο στην ξενάγηση.
Ο… επίλογος γράφτηκε στην εκπληκτική ταράτσα του οινοποιείου, με θέα τους αμπελώνες της Ζίτσας, όπου ο υπεύθυνος του Κτήματος κ. Αλέξανδρος Μπαλτογιάννης είχε ετοιμάσει μια μικρή γευσιγνωσία κρασιών με το Primus Zitsa (ποικιλία ντεμπίνα - λευκό), το Βλάχικο (ποικιλία Βλάχικο και λίγο Μπεκάρι), την Debina ημιαφρώδες (ποικιλία ντεμπίνα - λευκό) και το παλιοκαιρίσιο ημιαφρώδες πορτοκαλί (ποικιλία Ντεμπίνα και λίγο Βλάχικο), που βεβαίως τα συνόδευσαν εκλεκτά εδέσματα.