Έντονο το ενδιαφέρον των νέων για τον τομέα αρωματικών φυτών

on .

KONITSA AROMATIKA FYTA 12 6 19

• Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης στην καλλιέργεια, επεξεργασία και διάθεση αρωματικών / φαρμακευτικών φυτών, βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κόνιτσα, έχοντας προσελκύσει μάλιστα το ενδιαφέρον πολλών νέων της περιοχής.
Το πρόγραμμα, το πρώτο σε ολόκληρη την Ελλάδα, υλοποιείται από το Δήμο Κόνιτσας σε συνεργασία με το ΚΕΚ του ΟΑΕΔ Ιωαννίνων και την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε απόσταξη λεβάντας στον χώρο του Μουσείου Οίνου και Αμπέλου Ηπείρου στην ακριτική κωμόπολη.
Ο Διευθυντής του ΚΕΚ Ιωαννίνων Αργύρης Κύρκος παρουσίασε στο κοινό το εν λόγω πρόγραμμα, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ν. Εξάρχου.
Ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος του Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Κόνιτσας Γεώργιος Καλλιντέρης, αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα της εν λόγω προσπάθειας και τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, πως νέοι άνθρωποι δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τον τομέα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τομέα της οικονομίας.
Στη συνέχεια, στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Οίνου και Αμπέλου έγινε επίδειξη απόσταξης λεβάντας με συμμετοχή των εκπαιδευόμενων στο πρόγραμμα με επικεφαλής εκπαιδεύσεως τον γεωπόνο Ανδρέα Παπαβλασόπουλο.
Στην εκδήλωση μετείχε και το τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του προγράμματος «Incredible: Δίκτυα καινοτομίας για τον φελλό, τις ρητίνες και τα εδώδιμα προϊόντα της Μεσογειακής λεκάνης». Έτσι, δόθηκε η ευκαιρία στους εκπαιδευόμενους για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την καλλιέργεια, επεξεργασία και τις δυνατότητες αξιοποίησης των αρωματικών / φαρμακευτικών φυτών.