Ανακατατάξεις στο γαλακτοκομικό κλάδο της Ηπείρου φέρνει η ΜΙΝΕΡΒΑ

on .

MINERBA ERGOSTASIO

• Ανακατατάξεις στο κλάδο γαλακτοκομικών της Ηπείρου, ενδέχεται να προκύψουν στην περίπτωση που τελεσφορήσει η προσπάθεια των ιδιοκτητών της MINEΡΒΑ να πωλήσουν την εταιρία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» ο μητρικός όμιλος PZ Cussons έχει αναθέσει σε εταιρία συμβούλων για μεταβίβαση της MINEΡΒΑ για την οποία έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον και τέσσερις ήδη επενδυτές πέρασαν στην επόμενη φάση. Ως τίμημα για το σύνολο των δραστηριοτήτων της εταιρείας (Ελαιόλαδο, βούτυρα, γαλακτοκομικά), ζητείται το ποσό των 40 εκ. ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η ΜΙΝΕΡΒΑ πέρυσι ολοκλήρωσε ένα πολυετές πρόγραμμα (ύψους 3,2 εκ. ευρώ), εκσυγχρονισμού των τυροκομικών εγκαταστάσεων στο Επισκοπικό Ιωαννίνων και του σταθμού γάλακτος στην Ανδραβίδα.
Εκτός αυτού όμως η εταιρία έχει ξεκινήσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα για την παραγωγή γαλακτοκομικού προϊόντος, όπως τυρί άλμης τύπου φέτας, με καλύτερες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής και αυξημένης προστιθέμενης αξίας, μεγαλύτερου χρόνου ζωής και μικρότερου αναγκαίου χρόνου ωρίμανσης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα με προϋπολογισμό 238.000 ευρώ, είναι μια από τις προτάσεις που έχουν ενταχθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο (με άλλες 45 προτάσεις) στην πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου 2014-2020 του ΕΣΠΑ για την Καινοτομία και υλοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων (ΙΤΑΠ) του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Η παραγωγή φέτας, αλλά και άλλων τυροκομικών προϊόντων, για τη ΜΙΝΕΡΒΑ, εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο εξαγωγικό καλάθι που περιλαμβάνει επίσης το ελαιόλαδο, το ξύδι κ.α. Οι εξαγωγές της καλύπτουν σήμερα το 12% του ετήσιου κύκλου εργασιών της. Όπως γίνεται αντιληπτό, τις εξελίξεις παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον ο κλάδος τροφίμων και όσον αφορά την Ήπειρο οι άλλες μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες κατέχουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.