Τιμή στους Σουλιώτες που έγραψαν ιστορία!

on .

SOYLI BOYLEYTHRIO PROTOMES

• Επί τριήμερο θα τιμηθούν και φέτος οι αγώνες των Σουλιωτών, οι οποίοι έγραψαν ιστορία στο πεδίο της μάχης και δίδαξαν το χρέος προς την πατρίδα με την ηρωική τους αντίσταση στους Τούρκους και τη θυσία τους που κορυφώθηκε με το ολοκαύτωμα του Κουγκίου από τον καλόγερο Σαμουήλ.
Οι φετινές Γιορτές Σουλίου θα ξεκινήσουν αύριο και θα κορυφωθούν την ερχόμενη Κυριακή. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις έχουν μακρά ιστορία και χρονολογούνται από το 1961!

Τριήμερες εκδηλώσεις
Αύριο, Παρασκευή ξεκινούν οι εορταστικές εκδηλώσεις σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος του Σουλίου και της αυτοθυσίας του καλόγερου Σαμουήλ και των Σουλιωτών υπέρ της ελευθερίας. Η πρώτη ημέρα περιλαμβάνει τρισάγιο στη μνήμη των Σουλιωτών στον Ναό Αγίου Δονάτου Παραμυθιάς. Όρκο του Σουλιώτη. Σουλιώτικο Δρώμενο στα πηγάδια Σουλίου. Έκθεση Σουλιώτικης Αρματωσιάς.
Το ερχόμενο Σάββατο και ώρα 8 μ.μ. στο Δημαρχείο στην Παραμυθιά θα γίνει συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων και περιδιάβαση των χορευτών με παραδοσιακές φορεσιές, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής στην πόλη της Παραμυθιάς. Στις 9 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Βούλγαρη θα ακολουθήσουν δημοτικοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα συλλόγων του Δήμου και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Αναπαράσταση στο Κούγκι
Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή, 9 Ιουνίου. Στις 7 π.μ. θα πραγματοποιηθεί θεία λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό Αγ. Δονάτου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Τίτου. Στις 10.15 π.μ. θα τελεστεί δοξολογία στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και στις 10.45 θα ακολουθήσουν τοπογραφική ενημέρωση από αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων και χαιρετισμός από τον Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη. Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο Νικόλαος Κουτσονίκας και στην συνέχεια θα γίνει η αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου. Στις 11.35 π.μ. θα γίνει μετάβαση στο χώρο του Βουλευτηρίου και υποδοχή επισήμων στο κατάστημα της Δημοτικής Ενότητας Σουλίου. Στις 12 μ. θα γίνουν επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο πεσόντων Σουλιωτών και κατάθεση στεφάνων. Θα ακολουθήσει χαιρετισμός από τη Δήμαρχο Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη - Μπότση, οι απονομές μεταλλίων στους δρομείς και οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με παραδοσιακούς εθνικούς χορούς.
Σημειώνεται ότι παράλληλα με τις εορταστικές εκδηλώσεις την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί ο 8ος ορεινός αγώνας δρόμου θυσίας Σουλιωτών. Η εκκίνηση θα γίνει στις 9 π.μ. από την Τοπική Κοινότητα Γλυκής και ο τερματισμός στις 11.30 π.μ. στο χώρο του Βουλευτηρίου των Σουλιωτών.

Πανελλήνιες γιορτές
Για πρώτη φορά ως πανελλήνιες οι εορτές Σουλίου, πραγματοποιήθηκαν στη μνήμη του αγώνα των Σουλιωτών, στις 30 Απριλίου του 1961, πριν 58 ακριβώς χρόνια, ενώ επίσημα καθιερώθηκαν το 1969. Στο διάστημα προ του 1961, είχαν καθαρά τοπικό χαρακτήρα.
Στον πρώτο επίσημο εορτασμό του Σουλίου, τον Απρίλιο του 1961, ομιλητής ήταν ο οραματιστής της πανελλήνιας αναγνώρισης και καθιέρωσης του ηρωικού αγώνα των Σουλιωτών συγγραφέας Βασίλης Κραψίτης, που αναστάτωσε συνειδήσεις αναπτύσσοντας το θέμα "Το νόημα του Σουλιώτικου έπους".
Ο εορτασμός, που έγινε με πρωτοβουλία και φροντίδα της Ενώσεως Παραμυθιωτών Ιωαννίνων "Το Σούλι" ήταν πανηγυρικός, καθώς συγκεντρώθηκαν απ΄ όλη την Ήπειρο, την Αθήνα και άλλα μέρη περίπου είκοσι χιλιάδες προσκυνητές και ανάμεσά τους εκπρόσωποι της πολιτείας, ανώτατων πνευματικών ιδρυμάτων κ.λπ. Είχε προηγηθεί η υποβολή στις 16 Νοεμβρίου 1960 υπομνήματος του Βασίλη Κραψίτη προς τους αρμοδίους για τη θέσπιση πανελλήνιων διήμερων κάθε χρόνο εορτών Σουλίου. Επίσημα καθιερώθηκε ο πανελλήνιος εορτασμός με το διάταγμα 157 /25-2- 1969.

Μαθητές και Σούλι
Η καθιέρωση ως πανελληνίων των εορτών του Σουλίου, προέκυψε από την ανάγκη να τιμηθούν αυτοί που δίδαξαν στο πεδίο της μάχης το χρέος προς την πατρίδα.
Να σημειωθεί ότι ο σύλλογος «Οι Φίλοι του Σουλίου», με τις αλλεπάλληλες εκδόσεις ιστορικών κειμένων και αρχείων, γνωστές ως «Μνήμη Σουλίου», αλλά και με τις ανεγέρσεις προτομών και μνημείων στο χώρο του Σουλίου και στην πόλη της Παραμυθιάς, συνέβαλε καθοριστικά στο να διατηρηθεί άσβεστη η παράδοση του ηρωισμού των Σουλιωτών.
Από το 1961, τα σχολεία της Θεσπρωτίας (κυρίως Γυμνάσια - Λύκεια) συμμετείχαν, έως τις αρχές περίπου της δεκαετίας του ‘80, στις εορταστικές εκδηλώσεις.
Τώρα όχι μόνο δεν οργανώνονται εκδρομές σχολείων στις εορτές, αλλά ούτε και κατά τη διάρκεια του χρόνου. Άλλωστε, λίγα έως καθόλου ξέρουν σήμερα οι μαθητές για το ιστορικό Σούλι και το ρόλο του όχι μόνο στην απόκρουση του τυράννου των Ιωαννίνων Αλή πασά, αλλά και στην προετοιμασία της επανάστασης του 21. Όσο για την ανατίναξη του Κουγκίου από τον καλόγηρο Σαμουήλ, η σύγχρονη ιστορική έρευνα έφτασε στο σημείο να τη χαρακτηρίσει… μύθευμα, παρότι έχει καταγραφεί ως αποδεδειγμένο γεγονός.
Η.Μ.