Με πολλά προβλήματα η υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής!

on .

PAIDIKOS STATHMOS 2

• Στις ελλείψεις και τα κενά που προέκυψαν κατά την πρώτη χρονιά υλοποίησης της δίχρονης προσχολικής αγωγής, αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Παιδείας οκτώ βουλευτές του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν έχει πάρει το παραμικρό υποστηρικτικό μέτρο, δεν εξασφάλισε την ελάχιστη, επιπλέον χρηματοδότηση, προκειμένου να καλυφτούν οι επιπρόσθετες ανάγκες από την εφαρμογή της.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πλειοψήφησαν τα υπερπληθή τμήματα, στα υπάρχοντα παλιά και ασυντήρητα κτίρια, αφού δεν δημιουργήθηκαν καινούργια και η χρηματοδότηση, προς τις Σχολικές Επιτροπές, κινήθηκε στα ίδια χαμηλά επίπεδα.
Και προσθέτουν: «φέτος, επεκτείνεται η υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής σε 248 από τους 325 Δήμους και από το ΦΕΚ ξεκαθαρίζεται ότι δεν προκαλείται δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό, προεξοφλώντας, με αυτόν τον τρόπο, ότι η φετινή σχολική χρονιά θα είναι ακόμα χειρότερη, αφού προκρίνονται Δήμοι που πέρυσι δεν είχαν τη δυνατότητα να την εφαρμόσουν. Αλήθεια, χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση, πρόσληψη προσωπικού, δημιουργία αιθουσών και κτιριακών παρεμβάσεων, από πού προκύπτει αυτή η δυνατότητα για τη φετινή σχολική χρονιά;».

Εξόφθαλμη απραξία…
Παράλληλα, κάνουν λόγο για «εξόφθαλμη απραξία του Υπουργείου Παιδείας, που οδηγεί σε τετελεσμένα αδιέξοδα τους γονείς στρέφοντάς τους, όσους μπορούν να πληρώσουν, στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
»Από την άλλη, η ίδια εικόνα καταγράφεται και στους Δήμους, αφού η κυβέρνηση, ψευδώς ισχυρίζονταν, ότι με την εφαρμογή του μέτρου της δίχρονης στα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν θέσεις για να φοιτήσουν παιδιά μικρότερης ηλικίας στους παιδικούς σταθμούς, χωρίς να έχει δώσει την παραμικρή επιπλέον χρηματοδότηση ώστε να γίνουν οι αναγκαίες κτιριακές παρεμβάσεις, να προσλάβουν προσωπικό, να δημιουργήσουν νέους παιδικούς σταθμούς. Επομένως, ούτε για τα βρέφη έχουν δημιουργηθεί θέσεις για να φοιτήσουν στους παιδικούς σταθμούς οδηγώντας, για άλλη μια χρονιά, χιλιάδες βρέφη εκτός δομών».

* * *
Οι βουλευτές του ΚΚΕ (Θ. Παφίλης, Ι. Δελής, Λ. Κανέλλη, Ν. Καραθανασόπουλος, Γ. Λαμπρούλης, Ν. Μωραΐτης, Μαν. Συντυχάκης, Στ. Τάσσος) ρωτούν τους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών για τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η Κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις, μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, κτιριακές εγκαταστάσεις, για να υλοποιηθεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και για να εξασφαλιστεί η γενναία χρηματοδότηση προς τους Δήμους.