Δράσεις ευαισθητοποίησης για προστασία του περιβάλλοντος

on .

LIMNH KALAMIA BARKA

• Ημέρα περισυλλογής θα πρέπει να είναι η σημερινή για τοπικές Αρχές, φορείς και πολίτες, καθώς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, έρχεται στο προσκήνιο το φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου και οι επεμβάσεις που δέχεται από τον ανθρώπινο κυρίως παράγοντα.
Καλές οι διαπιστώσεις και οι προτροπές για προστασία του, όμως δεν αρκούν. Απαιτείται ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων και κυρίως περισσότερη ενημέρωση στους πολίτες, με έμφαση στις νεαρές ηλικίες.
Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και του Μουσείου Αργυροτεχνίας, διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη ειδικά σχεδιασμένες δράσεις ευαισθητοποίησης για ομάδες παιδιών στο χώρο του Ιτς Καλέ.
Οι δράσεις αφορούν 210 παιδιά και θα λάβουν χώρα από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και θα συνεχιστούν από τις 4 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.

Και στην πλατεία Μαβίλη
- Επίσης, στις 11 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη στο Μώλο, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας οργανώνει σε συνεργασία με την Υπηρεσία Έρευνας και Ανάπτυξης της ΕΥΔΑΠ, επίδειξη λειτουργίας των αυτόνομων σκαφών, στα πλαίσια του προγράμματος Horizon 2020, INCATCH. Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων και αποδοτικών συστημάτων, τεχνολογιών και υπηρεσιών παρακολούθησης των υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής. Η επίδειξη στοχεύει στην ενημέρωση των Φορέων σχετικά με τη διαχείριση, παρακολούθηση και προστασία των επιφανειακών υδάτων στην Ελλάδα.
- Αύριο, Πέμπτη ο Φορέας με τη συνεργασία της ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει στη δακτυλίωση των νεοσσών πελαργών σε πέντε φωλιές, για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των μεταναστευτικών κινήσεων, της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκειας ζωής τους.
• Για πληροφορίες και περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων στο τηλ. 26510-21834.

Μαζί με τους πρόσφυγες…
Μια άλλη εκδήλωση με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Περιβάλλοντος διοργανώνουν σήμερα, Τετάρτη, από 11 π.μ. έως 2 μ.μ. στο Πέραμα Ιωαννίνων (είσοδος Περάματος – 8 χλμ. Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Τρικάλων), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ, την ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ, την ICSD και την ΙΝΤΕΡΣΟΣ, καθώς και με την υποστήριξη του Δήμου Ιωαννιτών, του Δασαρχείου Ιωαννίνων και του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ιωαννίνων.
Οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις δομές θα καθαρίσουν και θα φυτεύσουν εποχιακά μυρωδικά κατά μήκος της παραλίμνιας περιοχής Περάματος, προκειμένου να διατηρηθεί η περιοχή καθαρή και να εμπλουτιστεί με πράσινο.
Στόχος όλων είναι η προώθηση της περιβαλλοντικής συνείδησης με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα ακολουθήσει πικνίκ και οι συμμετέχοντες θα εορτάσουν και το Eid al Fitr, μια σημαντική θρησκευτική εορτή που γιορτάζεται από μουσουλμάνους παγκοσμίως και σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού, τον ιερό μήνα νηστείας (ṣawm).
• Για περισσότερες πληροφορίες: Ευάγγελος Παπαδάκης, (+30) 6945-720301, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.