Στη μάχη των πανελλαδικών από την Πέμπτη οι υποψήφιοι

on .

PANELLADIKES

• Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των πανελλαδικών στις οποίες οι περίπου 102.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 78.335 θέσεις στα ΑΕΙ όλης της χώρας. Οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν μεθαύριο, Πέμπτη (6 Ιουνίου) για τα Επαγγελματικά Λύκεια και την Παρασκευή, 7 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια.

Το πρόγραμμα
Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), θα δώσουν το πρώτο τους μάθημα (Νέα Ελληνική Γλώσσα, Γενική Παιδεία) την Παρασκευή 7 Ιουνίου και στη συνέχεια, τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού:
10 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
12 Ιουνίου: Ιστορία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
14 Ιουνίου: Λατινικά (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
18 Ιουνίου: οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα της Βιολογίας (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Γενικής Παιδείας).
Όσον αφορά τα ΕΠΑΛ, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν αρχικά την Πέμπτη, 6 Ιουνίου στα Νέα Ελληνικά και στις 8 Ιουνίου στα Μαθηματικά (Άλγεβρα). Από τις 11 έως και τις 20 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας.

Τα ειδικά μαθήματα
Για τα ειδικά μαθήματα, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν από τις 21 Ιουνίου μέχρι 2 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, στις 21 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Αγγλικά, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των Γερμανικών και των Ισπανικών στις 22 Ιουνίου. Ακόμη, στις 24 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο ελεύθερο σχέδιο και την επόμενη ημέρα 25 Ιουνίου στο γραμμικό σχέδιο.
Στις 26 Ιουνίουθα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των Γαλλικών και θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν τα τμήματα Μουσικών Σπουδών. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν στις 2 Ιουλίου, με την εξέταση του μαθήματος των Ιταλικών.
Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ορίστηκε το διάστημα από την Τρίτη 18 μέχρι και την Παρασκευή 28 Ιουνίου.

424 τμήματα
Εν όψει της έναρξης των εξετάσεων το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το νέο μηχανογραφικό δελτίο, στο οποίο αποτυπώνονται οι αλλαγές που επέφεραν οι πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες στον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συνολικά, το μηχανογραφικό περιλαμβάνει 424 τμήματα, ενώ 38 τμήματα δεν θα λειτουργήσουν από φέτος αλλά από τον Σεπτέμβρη του 2020.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που επικαλείται το ΑΠΕ, η αύξηση του αριθμού εισακτέων σε συνδυασμό με τις αλλαγές στα ΑΕΙ, αναμένεται να οδηγήσουν σε πτώση τις βάσεις εισαγωγής
Ωστόσο, το γεγονός ότι περισσότερα είναι φέτος τα κοινά τμήματα μεταξύ των επιστημονικών πεδίων –στα οποία οι υποψήφιοι θα μπορούν να μπουν δίνοντας διαφορετικά μαθήματα, ανάλογα την ομάδα προσανατολισμού από την οποία προέρχονται– αφήνει αρκετά περιθώρια εκπλήξεων.
Ενδεικτικά, και από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία γίνεται εισαγωγή σε παιδαγωγικά τμήματα και ΤΕΦΑΑ, από τρία επιστημονικά πεδία σε σχολές της αστυνομίας, του λιμενικού και της πυροσβεστικής, ενώ από δυο επιστημονικά πεδία γίνεται εισαγωγή σε τμήματα γεωπονίας, πληροφορικής και στατιστικής.