Ξεναγώντας τα παιδιά στο «Σπίτι της Κωπηλασίας»!

on .

SPITI KOPHLASIA PAIDIA 30 5 19

• Καλύτερος τρόπος να προστατευθεί η Παμβώτιδα δεν υπάρχει από το να διδαχθούν από νωρίς τα Γιαννιωτόπουλα πόσο σημαντικό είναι το οικοσύστημά της και πόσο ωραίες δραστηριότητες μπορούν να φιλοξενήσουν τα νερά της λίμνης μας.
Από αυτή την άποψη, ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Σπίτι της Κωπηλασίας» που υλοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στα Γιάννενα με αφορμή τη διεξαγωγή στην πρωτεύουσα της Ηπείρου του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κωπηλασίας Νέων 2019 (7 και 8 Σεπτεμβρίου). Το πρόγραμμα τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας (ΕΚΟΦΝΣ).

Εκατοντάδες παιδιά
Περίπου 600 μαθητές από την πόλη των Ιωαννίνων, ανάμεσα στους οποίους και αρκετά παιδιά από τις τοπικές δομές φιλοξενίας προσφύγων (με καταγωγή από Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Ιράν κ.α. χώρες) είχαν την ευκαιρία το προηγούμενο διάστημα να γνωρίσουν από κοντά τον συναρπαστικό κόσμο του αθλήματος της Κωπηλασίας, αλλά και να έρθουν σε επαφή με το μοναδικό οικοσύστημα της λίμνης Παμβώτιδας συμμετέχοντας παράλληλα σε ποικίλες εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις που συνδέονταν με αυτό.
Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, όπου ενημερώνονταν σχετικά με το άθλημα της Κωπηλασίας, έπειτα ακολουθούσε ενημέρωση για τη λίμνη από στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας, η οποία περιλάμβανε παρατήρηση πουλιών και στη συνέχεια συμμετείχαν σε ειδική παρέμβαση από το Κέντρο πρόληψης των Εξαρτήσεων Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία» με τη συμμετοχή γνωστών αθλητών της Κωπηλασίας όπως οι δύο φορές Ολυμπιονίκες Γιάννης Τσίλης και Γιώργος Τζιάλλας. Έκαστο ημερήσιο πρόγραμμα ολοκληρωνόταν με φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι οποίοι ενθάρρυναν τα παιδιά να αποτυπώσουν εικαστικά την εμπειρία τους.

Οι ευχαριστίες
Με αφορμή τη λήξη του προγράμματος «Το Σπίτι της Κωπηλασίας» η Οργανωτική Επιτροπή του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων 2019 σε ανακοίνωσή της απευθύνει τις θερμές ευχαριστίες της προς όλους τους συμμετέχοντες φορείς, Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων, Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία», Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο και Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου για την καίρια συμβολή τους στην επιτυχημένη υλοποίησή του. Ευχαριστεί επίσης το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων και τον Διευθυντή του κ. Αθανάσιο Τσάνη για τη φιλοξενία του πρώτου τριημέρου των δράσεων του προγράμματος, καθώς και όλα τα σχολεία της πόλης που έλαβαν μέρος σ’ αυτό.