Δράσεις ευαισθητοποίησης κατά του καπνίσματος και στα Γιάννενα

on .

TSIGARO STOP

• Τη συστράτευση Πολιτείας και πολιτών και την ανάληψη αποφασιστικών δράσεων για την μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα, ζητά η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία (ΕΑΕ) με αφορμή την 31η Μαΐου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος.
Όπως αναφέρει, στη χώρα μας, παρά τις προόδους που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των καπνιστών, «εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικά προβλήματα που οφείλουμε να επιλύσουμε με ταχύ ρυθμό και αποφασιστικές δράσεις».

Εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο
Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, σχετικά με τους κινδύνους της Υγείας και όχι μόνο, που σχετίζονται με τη χρήση του καπνού θα πραγματοποιήσει η 2η Τοπική Ομάδας Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ) του Δήμου Ιωαννιτών την Δευτέρα, 3 Ιουνίου και ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.
Ο κ. Παναγιώτης Ζώης, Ιατρός Πνευμονολόγος θα αναφερθεί στις σοβαρές επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία ενεργών και παθητικών καπνιστών, καθώς και στα οφέλη από την έγκαιρη πρόληψη και τις επιστημονικές μεθόδους διακοπής καπνίσματος.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Αφαιρέστε τα τασάκια»!
Μια άλλη πρωτότυπη δράση με θέμα: «Αφαιρώ τα τασάκια από τα τραπεζάκια εξωτερικών χώρων» πραγματοποιεί σήμερα, Παρασκευή η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Κοιν.Σ.Επ. – Ζωή Χωρίς Καπνό, καλώντας όλους τους υπεύθυνους των καταστημάτων και των χώρων αναψυχής που διαθέτουν τραπεζάκια εξωτερικών χώρων, να μην τοποθετήσουν και να αφαιρέσουν τα προ-τοποθετημένα τασάκια, ώστε να συμβάλουν με αυτό τον τρόπο στη διαμόρφωση ενός «καθαρού» χώρου αναψυχής που δεν εξοικειώνει τους πολίτες με εικόνες σχετικές με το κάπνισμα.
Όσοι το κάνουν πράξη, μπορούν να στείλουν τη φωτογραφία με τα καθαρά τραπεζάκια εξωτερικών χώρων στο facebook, στη σελίδα Ζωή Χωρίς Καπνό - ΚοινΣΕπ ή/και να δημοσιεύσουν τη φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με hashtag #ζωή_χωρίς_καπνό
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η πρακτική της προ-τοποθέτησης τσιγαροδοχείων διαμορφώνει ένα σκηνικό όπου το κάπνισμα υποδεικνύεται ως κάτι "φυσικό" και πλήρως ενταγμένο στην καθημερινότητα. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται και ενισχύεται η εικόνα του καπνίσματος ως αναπόσπαστο στοιχείο της κοινωνικής ζωής.
Η προ-τοποθέτηση τσιγαροδοχείων δημιουργεί μια εικόνα του περιβάλλοντος, η οποία απαρτίζεται από αντικείμενα που σχετίζονται με το κάπνισμα εξοικειώνοντας τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των νέων, με το κάπνισμα.
«Επιλέξτε να μην καπνίζετε. Μπορείτε να τα καταφέρετε. Η Ζωή Χωρίς Καπνό είναι εφικτή», αναφέρουν οι εμπνευστές της δράσης!