Έναρξη διαπραγματεύσεων με Αλβανία προτείνει η Ευρ. Επιτροπή!

on .

ALBANIKH EYROPAIKH SHMAIES

• Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τα Σκόπια προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεση προόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, Αλβανία και Β. Μακεδονία εφάρμοσαν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ειδικά στους τομείς που χαρακτηρίστηκαν ως κρίσιμοι από το Συμβούλιο, πέρυσι τον Ιούνιο και συστήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ανοίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Για τα Σκόπια -όπως ήταν αναμενόμενο και όπως προκύπτει και από την έκθεση- ως καταλυτικό επιχείρημα η Ε.Ε. επικαλείται τη συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έκανε την τριπλή υποχώρηση σε όνομα, εθνότητα, γλώσσα.
Η εισήγηση για την Αλβανία προκαλεί ωστόσο πολλά ερωτηματικά: «Η Βόρεια Μακεδονία, όπως και η Αλβανία, έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν και εναπόκειται στην ΕΕ να κάνει αυτό πρέπει. Το "μπαλάκι" είναι στο γήπεδο του Συμβουλίου», υπογράμμισε η Ιταλίδα Επίτροπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φρεντερίκα Μογκερίνι.
Για την Αλβανία η τοποθέτησή της είναι εκτός «χρόνου» καθώς παραβλέπει το έντονο πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει εδώ και μήνες. Η Αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, γίνεται λόγος για την έξαρση της καλλιέργειας ναρκωτικών, έχουν παραιτηθεί οι βουλευτές της ενώ γίνονται συνεχώς διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση Ράμα.
Το κλίμα αυτό και γενικότερα οι προβληματισμοί που υπάρχουν σε ορισμένα κράτη – μέλη για την κατάσταση των δύο χωρών, τέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η κ. Μοντερίνι, η οποία επικαλέστηκε τις θέσεις των γειτόνων των δύο χωρών: «Οι καλύτεροι σπόνσορες για την ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ είναι οι γειτονικές χώρες, οι οποίες μάλιστα έχουν αντιληφθεί τα κοινά οφέλη, είπε, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά και το «πράσινο φως» που δόθηκε από την Κυβέρνηση Τσίπρα και στην περίπτωση της Αλβανίας, παρά τις συνεχείς προκλήσεις των τελευταίων μηνών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ανέφερε πως: «Βλέπουμε ότι στα Βαλκάνια, από εκεί που υπήρχε λογική ανταγωνισμού, τώρα υπάρχει λογική αμοιβαίας στήριξης», τόνισε, ενώ σημείωσε ότι «στα Βαλκάνια τα ποσοστά υπέρ της Ε.Ε. είναι εξαιρετικά υψηλά, τα οποία, όπως είπε, δεν υπάρχουν στα παλιά μέλη. Χρειαζόμαστε αυτήν την ενέργεια και την πίεση».
Η εξέλιξη που σημειώθηκε και η αναφορά της Μοντερίνι «σε σπόνσορες» για την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας, που εκ των πραγμάτων περιλαμβάνει και τον Αλέξη Τσίπρα, γεννά ερωτηματικά για την εκ διαμέτρου στάση που φαίνεται πως τηρεί η Ελληνική Κυβέρνηση.
Ενώ δημόσια διακηρύττει πως η ενταξιακή διαδικασία περνά μέσα από το σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας, με αποκορύφωμα το περιουσιακό στη Χιμάρα, στο παρασκήνιο- όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος- ή αδιαφόρησε παντελώς στη διαδικασία σύνταξης της Έκθεσης, ή κατά τη συνήθη πρακτική της τα «έδωσε όλα»…

«Στοπ» για Τουρκία
Αντίθετα με ό,τι προτείνει η Έκθεση για Αλβανία - Σκόπια η Ε.Ε. προτείνει «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, επικαλούμενη «σοβαρές παρεκτροπές στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και μέσω της αποδυνάμωσης των αποτελεσματικών ελέγχων και ισορροπιών στο πολιτικό σύστημα με την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση».