Τιτάνια πρόκληση οι εκλογές και για τις δικαστικές Αρχές

on .

NAKA MARIA 24 5 19

• Μεγάλη πρόκληση για τις δικαστικές Αρχές και τους υπαλλήλους τους οι τετραπλές κάλπες που στήνονται αύριο σ’ όλη τη χώρα. Τόσο στην περιοχή μας όσο και γενικότερα, λόγω του νέου εκλογικού συστήματος αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνουν αντίστοιχα και οι ανάγκες για προσωπικό σε μία περίοδο που τα κενά είναι πολλά και στον συγκεκριμένο κλάδο.
Αυτό τόνισε χθες η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μαρία Νάκα, η οποία έδωσε επίσης ορισμένες χρήσιμες οδηγίες και πληροφορίες για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους εκλογείς ώστε να κυλήσει ομαλά η αυριανή διαδικασία.

Τιτάνια προσπάθεια
Τιτάνια προσπάθεια καταβλήθηκε από πλευράς δικαστικών Αρχών και υπαλλήλων προκειμένου να ανταποκριθούν σε τόσο απαιτητικές εκλογές, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό των δικαστηρίων είναι ελλιπές και τα δικαστήρια αποδυναμωμένα, όπως ανέφερε η κ. Νάκα, η οποία χαρακτήρισε τους δικηγορικούς συλλόγους συνεγγυητές του αδιάβλητου των εκλογών.
Λόγω των τεσσάρων εκλογών που διεξάγονται παράλληλα, τα εκλογικά τμήματα έχουν αυξηθεί σημαντικά στο Νομό Ιωαννίνων, φτάνοντας, από τα περίπου 500 που ήταν σε προηγούμενες εκλογές, στα 799 σήμερα!
Όπως είπε η κ. Νάκα, δεν άλλαξαν τα εκλογικά τμήματα, απλά στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα τμήματα άνω των 300 εγγεγραμμένων ψηφίζουν πρώτα στο εκλογικό τους τμήμα με ένδειξη Α για ευρωεκλογές και περιφερειακές και μετά στο εκλογικό τους τμήμα με τον ίδιο αριθμό με την ένδειξη Β για δημοτικές και κοινοτικές. Τα δύο αυτά τα τμήματα θα βρίσκονται στο ίδιο κτίριο.
Με την αύξηση των τμημάτων γεννήθηκε και η ανάγκη για περισσότερους δικαστικούς αντιπροσώπους, ωστόσο οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί και οι δικηγόροι που αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο δεν επαρκούν, γι’ αυτό κλήθηκαν να αναλάβουν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, κατ’ εξαίρεση για την αυριανή εκλογική διαδικασία και δημόσιοι υπάλληλοι!

Χρήσιμες συστάσεις
Η Πρόεδρος του Δ.Σ.Ι. προχώρησε σε ορισμένες χρήσιμες συστάσεις προς τους εκλογείς. Όπως είπε, θα πρέπει να προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα με την ταυτότητά τους ή με κάθε άλλο προσωπικό έγγραφο που μπορεί να αποδείξει την ταυτότητά τους (προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, διαβατήριο, άδεια οδήγησης, ατομικό βιβλιάριο υγείας κ.λ.π.). Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται από τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες, των κοινοτικών εκλογέων που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, γίνεται με βάση ισχύον δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο και των υπηκόων τρίτων χωρών με βάση τίτλο νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα σε ισχύ.
Όπως έκανε γνωστό, οι φάκελοι για τις ευρωεκλογές θα έχουν χρώμα σιελ, θα είναι λευκοί με ένδειξη Π για τις περιφερειακές, λευκοί με ένδειξη Δ για τις δημοτικές και λευκοί με ένδειξη Κ για τις κοινοτικές εκλογές.
Η κ. Νάκα κάλεσε επίσης τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών να σεβαστούν το έργο των δικαστικών αντιπροσώπων, να παρουσιαστούν στο τμήμα και να τους ζητήσουν να βγάλουν πρόγραμμα για να μην κουραστούν αλλά και να μην εγκαταλειφθεί μόνος ο δικαστικός αντιπρόσωπος.

Συμπλήρωση βιβλίων
Αναφορικά με το ζήτημα της συμπλήρωσης των βιβλίων των δικαστικών αντιπροσώπων, η Πρόεδρος του Δ.Σ.Ι. τόνισε πως το υπουργείο Εσωτερικών για πρώτη φορά τύπωσε τα ονόματα ξεχωριστά αλλά όχι σε βιβλίο και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ακολουθώντας την τελευταία οδηγία του, είτε αναγράφουν ιδιοχείρως την επωνυμία των συνδυασμών και τα ονόματα των υποψηφίων ή, εναλλακτικά, επικολλούν το έντυπο ψηφοδέλτιο του κάθε συνδυασμού ή το ειδικό έγγραφο που διατίθεται από την ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ. Συνέστησε δε την προσοχή τους, έτσι ώστε στην περίπτωση που στα βιβλία επικολληθεί είτε το έντυπο ψηφοδέλτιο του κάθε συνδυασμού είτε το ειδικό έγγραφο, να είναι εμφανής η σφραγίδα της Περιφέρειας τουλάχιστον στην αρχή και στο τέλος του κάθε βιβλίου.

Υποχρεωτική η ψήφος
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ψήφος είναι υποχρεωτική, η Μαρία Νάκα τόνισε πως απαγορεύεται να απομακρυνθεί εκλογέας από το εκλογικό τμήμα αν δεν ολοκληρώσει τη διαδικασία με την ψηφοφορία και στις τέσσερις κάλπες, καθόσον, όπως είπε, η ψηφοφορία εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική και ο εκλογέας που αρνείται να ψηφίσει διαπράττει ειδικό εκλογικό αδίκημα, που είναι αυτόφωρο. Κατέληξε λέγοντας πως ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να κρατήσει την ταυτότητα του εκλογέα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, και να την αποδώσει εφόσον ψηφίσει.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ