Τριήμερο «λουκέτο» στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κι εργαστήρια

on .

DIAGNOSTIKA IATRIKA ERGASTHRIA

Το ενδεχόμενο να βάλουν οριστικά «λουκέτο» αντιμετωπίζουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τα ιατρικά εργαστήρια της χώρας εξαιτίας των υπέρογκων υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (rebate -claw back) που τους ζητείται να καταβάλουν στον ΕΟΠΥΥ.
Όπως υποστηρίζουν, η κίνηση αυτή αντιστοιχεί έως και στο 70% των εισοδημάτων τους, «με αποτέλεσμα πολλά εργαστήρια να οδηγούνται και σε χρεωκοπία». Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν θα προχωρήσουν σε τριήμερη απεργία από τις 23 έως τις 25 Μαΐου.

Σε τραγική κατάσταση
Τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο και να ανασταλεί κάθε λειτουργία τους όπως εξηγεί η Συντονιστική τους Επιτροπή με σημείωμα που απέστειλε στους ασφαλισμένους.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή που απέστειλαν στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκο, «αυτό συμβαίνει διότι στις περικοπές του claw back, πρέπει να προσθέσουμε τις περικοπές που γίνονται αυτόματα κάθε μήνα που υποβάλουμε τις απαιτήσεις μας στον Οργανισμό, μέσω των αναγκαστικών τμηματικών εκπτώσεων (rebate), οι οποίες στην κατηγορία των εξετάσεων βιολογικών υλικών φτάνουν το 50% στη μεγαλύτερη τους κλίμακα και στην κατηγορία των απεικονιστικών εξετάσεων η μεγαλύτερη κλίμακα φτάνει το 45%».
Συμπληρώνουν δε πως «σ’ αυτήν την τραγική πραγματικότητα στην οποία έχουν περιέλθει όλες οι μονάδες εργαστηριακής ιατρικής, το Υπουργείο Υγείας από την αρχή του τρέχοντος έτους, αφενός μεν προσθέτει νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις στον κωδικό μας, αφετέρου δε καταργεί τελείως σε πολλές κατηγορίες ασθενών την μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. χωρίς όμως ο Οργανισμός να αναλαμβάνει το κόστος της κοινωνικής του πολιτικής και να το μεταφέρει ουσιαστικά στις πλάτες μας».

Ο Ιατρικός Ιωαννίνων
Χθες θέση πήρε στο θέμα και ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων εκφράζοντας τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα. Σε ανακοίνωση του Ι.Σ.Ι., την οποία υπογράφουν η Πρόεδρός του Σταυρούλα Τσιάρα και ο Γραμματέας Θεόδωρος Παπακώστας, τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα «ασφυκτιούν κάτω από τα απανωτά σωρευτικά χαράτσια του clawback και των περικοπών στους προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ, σε μία περίοδο που η κυβέρνηση επαίρεται για τα υπερπλεονάσματα και τις αυξημένες παροχές προς τους ασφαλισμένους. Το κράτος ουσιαστικά δημεύει άδικα και αυταρχικά το 70% των εσόδων τους και τελικά οδηγεί τους Έλληνες ιατρούς στην οικονομική εξαθλίωση και στην ξενιτιά».
Ο Ιατρικός Σύλλογος κάνει γνωστό ότι έχει κηρυχθεί τριήμερη προειδοποιητική απεργία από τις 23 ως τις 25 Μαΐου σε ένδειξη διαμαρτυρίας γι’ αυτή την κατάσταση και καταλήγει επισημαίνοντας πως «η πολιτεία καταστρέφει τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια, στερεί από τον ασθενή αξιόπιστες υπηρεσίες για την πρόληψη και τη διάγνωση των παθήσεων και υποβαθμίζει δραματικά την υγεία του ελληνικού λαού».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ