Συγκίνηση και στα Γιάννενα για την μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

on .

MNHMEIO PONTION ANATOLH

• Ένας αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και παρόλα αυτά η μνήμη παραμένει ζωντανή, ενώ εντείνεται και ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Χθες στην Ανατολή κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Αλησμόνητων Πατρίδων, παρουσία πλήθος κόσμου, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των σωμάτων Ασφαλείας, βουλευτών, ενώ το «παρών» έδωσαν επικεφαλής και υποψ. περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων.
Σε δηλώσεις της η Υφυπουργός Παιδείας Μ. Τζούφη έκανε λόγο για μια ιστορική μέρα τονίζοντας ότι «η μνήμη πρέπει να μένει ενεργή»!
Από την πλευρά του ο βουλευτής Ιωαννίνων, πρ. Υπουργός Κώστας Τασούλας σε δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σήμερα τιμούμε μια μνήμη που μας πονάει, αλλά τιμούμε και μια μνήμη πάνω στην οποία οφείλουμε την σύγχρονη Ελλάδα. Και οφείλουμε τη σύγχρονη Ελλάδα όχι μόνο να την χτίζουμε πάνω σε πόνο, αλλά να μετατρέπουμε τον πόνο σε δημιουργία, σε επιτυχία, σε προκοπή, σε ακτινοβολία. Και ο ποντιακός ελληνισμός σε όλους αυτούς τους στόχους είναι πρωτοπόρος…».
Στη συνέχεια ακολούθησε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Ανατολής, όπου χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας, εκ μέρους της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου η Σιμέλα Μωυσιάδου, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Πρύτανης του Πανεπ. Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Στην υποχρέωση των θυτών «να εκφράσουν, τουλάχιστον, μια ειλικρινή αναδρομική συγγνώμη» αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του.
«Η φετινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου αποκτά, όμως, ακόμη μεγαλύτερες ιστορικές διαστάσεις, δοθέντος ότι συμπίπτει με την συμπλήρωση 100 ετών από την διάπραξη αυτού του στυγερού εγκλήματος, το οποίο, υπό τις συνθήκες βαρβαρότητας που το σημαδεύουν ανεξίτηλα, φέρει όλα τα στοιχεία του εγκλήματος κατά της Ανθρωπότητας» τόνισε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του ο κ. Παυλόπουλος.