ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ: Αδικαιολόγητη η απουσία Ηπειρωτικών Σχολείων!

on .

GEITONAS BIBRLIODROMIES 16 5 19

• Είναι γνωστό πως τα Εκπαιδευτήρια «Γείτονα» στην Αθήνα, ιδρυτής των οποίων είναι ο διακεκριμένος Ηπειρώτης Βελλαΐτης Σχολάρχης Ελευθέριος Γείτονας, πρωτοπορούν μέσα από καινοτόμα προγράμματα που έχουν υιοθετήσει, δίνοντας έμφαση στην Βιωματική Μάθηση και στην φιλαναγνωσία. Έτσι για μια ακόμη χρονιά διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία τις «Βιβλιοδρομίες», τον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Διαγωνισμό Ανάγνωσης Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, που πλέον έχει καταστεί θεσμός.
Φέτος η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αφού έλαβαν μέρος πάνω από 4.000 μαθητές, ενώ μόνο από την Κύπρο, οι συμμετοχές ήταν γύρω στα 1.200 παιδιά. Ο ενθουσιασμός τους, η ικανοποίηση των εκπαιδευτικών και των γονέων και η διάχυτη χαρά της συμμετοχής, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά και της φετινής διοργάνωσης που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Πλην Ηπείρου…
Δυστυχώς όμως από την διοργάνωση απουσίαζαν και φέτος μαθητές από σχολεία της Ηπείρου, παρά το γεγονός ότι τον κορυφαίο αυτό θεσμό εμπνεύσθηκε και με επιτυχία υλοποιεί εδώ και χρόνια ένας εγνωσμένου κύρους και με μεγάλη εμπειρια Ηπειρώτης εκπαιδευτικός.
Εκτός από τα παιδιά της Κύπρου φέτος, με την καθοριστική συμβολή της εμπνευσμένης συμπατριώτισσάς μας Αλεξίας Μυριούνη, συμμετείχαν και παιδιά από τη Γερμανία! Μάλιστα ενδιαφέρον για συμμετοχή την επόμενη χρονιά έδειξαν μαθητές και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από ελληνοαμερικανικά σχολεία!
Θα πρέπει λοιπόν και η Περιφ. Δ/νση Εκπαίδευσης Ηπείρου να φροντίσει εγκαίρως για συμμετοχή και Ηπειρωτικών Σχολείων στις «Βιβλιοδρομίες» την επόμενη χρονιά.

Ικανοποίηση από Ελ. Γείτονα
Ικανοποιημένος και συγκινημένος εμφανίστηκε στην φετινή διοργάνωση ο Ηπειρωλάτρης Ελευθέριος Γείτονας, εμπνευστής του θεσμού αυτού που έκλεισε 21 χρόνια ζωής. Αναφερόμενος στην κορυφαία αυτή γιορτή φιλαναγνωσίας τόνισε στον «Π.Λ.»: «Πρόκειται για ένα παιχνίδι, μια δραστηριότητα που απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις των παιδιών και τα οδηγεί στη χαρά και την απόλαυση. Τα παιδιά των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού που φοιτούν σε Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου, καλούνται να διαβάσουν τέσσερα (4) βιβλία τα οποία εντάσσονται σε μια ενιαία θεματική ενότητα και να επεξεργαστούν θέματα σχετικά με τα βιβλία που διάβασαν. Η παιδαγωγική σκοπιμότητα των Βιβλιοδρομιών είναι να αγαπήσουν τα παιδιά τα βιβλία και να ανακαλύψουν τον πολυδύναμο, πολύτροπο και ωραίο κόσμο που κρύβεται στις σελίδες τους».
Ο κ. Γείτονας όταν ρωτήθηκε αν συμμετείχαν σχολεία από την Ήπειρο, εξέφρασε την ευχή του, στις 22ες «Βιβλιοδρομίες» (του χρόνου δηλαδή) να συμμετέχουν και παιδιά από την Ήπειρο και τη Βόρειο Ήπειρο…

Οι στόχοι του προγράμματος
Για τις φετινές Βιβλιοδρομίες είπε επιλέχθηκε η θεματική ενότητα «Στα ίχνη του μυστηρίου…», προκειμένου η ατομική και ομαδική συμμετοχή να οδηγήσει τους μικρούς Βιβλιοδρόμους σε δημιουργικές περιπέτειες, σε πολλαπλά ευεργετικές περιπλανήσεις γνώσης και φαντασίας, όπου θα ανακαλύψουν αλήθειες και θα αποκομίσουν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες».
Στόχοι του προγράμματος των «Βιβλιοδρομιών», πέρα από τη δημιουργία ισχυρού κινήτρου για την ανάγνωση λογοτεχνικών ή άλλων εξωσχολικών βιβλίων, είναι και η ουσιαστική επαφή με σημαντικά έργα της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνικής κληρονομιάς.
Η καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας μεταξύ των παιδιών και η ανάπτυξη του δείκτη συνεργασίας τους είναι ένας επιπλέον στόχος του προγράμματος, καθώς με τους όρους διεξαγωγής του διαγωνισμού προβλέπεται και η ομαδική συμμετοχή.
Οι «Βιβλιοδρομίες» είναι ένα πρόγραμμα των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα που υποστηρίζουν τα Υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, η Ακαδημία Αθηνών, τα μεγαλύτερα Ιδρύματα της χώρας και όλοι οι εκδοτικοί οίκοι που προσφέρουν βιβλία στα παιδιά.
«Συγχαίρουμε όλα τα παιδιά» τόνισε ο κ. Ελευθέριος Γείτονας. «Εύγε και στους δασκάλους και τους γονείς που ενθάρρυναν τα παιδιά τους να πάρουν μέρος. Σύντομα θα έχουμε διαθέσιμα και τα και πολύτιμα συμπεράσματα έρευνας που διενεργείται από την κ. Ευγενία Μαγουλά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, για την ανάδειξη της πολύπλευρης συμβολής των Βιβλιοδρομιών στην καλλιέργεια των παιδιών μας».

* * *
Αξίζει βεβαίως να αναφερθεί εδώ και η επιστολή που απέστειλε στα «Εκπαιδευτήρια Γείτονα» ο Υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: «Η απόλαυση της ανάγνωσης – η ανάγνωση ως απόλαυση: αυτό είναι η ιδέα, η στάση απέναντι στον γραπτό λόγο που προσπαθούν να καλλιεργήσουν τα εκπαιδευτήρια Γείτονα με την διοργάνωση των «Βιβλιοδρομιών»...
»Πρόκειται για πρωτοβουλίες που το Υπουργείο Παιδείας καλωσορίζει ολόψυχα και ελπίζει να αποτελέσουν πρότυπο για τη διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων και από άλλα σχολεία της χώρας μας».