Αλβανική… εισβολή στην Ήπειρο με στόχο τα αρωματικά φυτά!

on .

AROMATIKA 12 5 2019

• Παλιά μου τέχνη… κόσκινο! Οι Αλβανοί άρχισαν ξανά φέτος το πλιάτσικο των αρωματικών φυτών τα οποία βρίσκει κανείς σε αφθονία τέτοια εποχή στα βουνά της Ηπείρου. Η κατάσταση, πραγματικά, έχει γίνει ανεξέλεκτη, όπως αποδεικνύουν οι τελευταίες συλλήψεις στην περιοχή της Κόνιτσας γειτόνων οι οποίοι είχαν συλλέξει εκατοντάδες κιλά βοτάνων, με σκοπό να τα μεταφέρουν στην Αλβανία.
Πραγματική λεηλασία
Το φαινόμενο της συλλογής από Αλβανούς αρωματικών φυτών και βοτάνων στα βουνά μας, κυρίως αυτά που βρίσκονται στην παραμεθόριο, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Το 50% των σπάνιων και προστατευόμενων αρωματικών και θεραπευτικών φυτών στα ελληνοαλβανικά σύνορα, έχει «εξαφανιστεί» την τελευταία δεκαετία από τη δράση των Αλβανών λαθρεμπόρων. Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, πρόκειται για πραγματική λεηλασία. Περνούν λάθρα τα σύνορα με μουλάρια, γαϊδούρια και άλογα, «ξυρίζουν» ό,τι σπάνιο αρωματικό και θεραπευτικό φυτό βρουν και επιστρέφουν στην πατρίδα τους για να το εμπορευθούν αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.
Οργανωμένα κυκλώματα
Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για οργανωμένα κυκλώματα, που προωθούν το "εμπόρευμα" σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες παράγουν καλλυντικά και φάρμακα και έχουν έδρα χώρες της Ευρώπης. Οι Αλβανοί έχουν αποψιλώσει τα ούτως ή άλλως φτωχά σε αρωματικά φυτά και βότανα δικά τους βουνά και εδώ και μια δεκαετία και πλέον εισβάλλουν συστηματικά από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο επί ελληνικού εδάφους, από τη Σαγιάδα και τη Μουργκάνα έως την Κόνιτσα και το Γράμμο.
Μάλιστα, υπάρχει σκληρός… ανταγωνισμός ανάμεσα στους λαθρεμπόρους, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται όλο και πιο νωρίς χρονικά στην ελληνοαλβανική μεθόριο και να μαζεύουν φυτά τα οποία δεν είναι ακόμη ώριμα! Άλλο σημαντικό ζήτημα είναι, όπως υποστηρίζουν δασοφύλακες, ότι η καταστροφή της χλωρίδας γίνεται όχι μόνο από τις τεράστιες ποσότητες βοτάνων που συλλέγονται παράνομα, αλλά και από τον τρόπο που γίνεται αυτό.
Εισέρχονται γρήγορα στο ελληνικό έδαφος και από τη βιασύνη τους για να προλάβουν πριν εντοπιστούν, σε πολλές περιπτώσεις, ξεριζώνουν το τσάι, αλλά και τα άλλα βότανα, με αποτέλεσμα να μιλάμε για αφανισμό.
Δύο περιστατικά
Πιο πρόσφατο περιστατικό η σύλληψη ενός 51χρονου Αλβανού το βράδυ της Παρασκευής σε ορεινή και δύσβατη περιοχή στο Πληκάτι Κόνιτσας από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Πυρσόγιαννης. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της δασικής νομοθεσίας και για παράνομη είσοδο στη χώρα. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως ο 51χρονος είχε μαζέψει 31 κιλά και 300 γραμμάρια αρωματικού - φαρμακευτικού φυτού, τα οποία και κατασχέθηκαν.
Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα νωρίτερα, επίσης σε δύσβατη και ορεινή περιοχή στην Κόνιτσα, συνελήφθησαν τρεις Αλβανοί ηλικίας 57, 26 και 25 ετών, οι οποίοι είχαν μαζέψει κάτι παραπάνω από 138 κιλά γνωστού βότανου.