Η Περιφέρεια Ηπείρου απαντά σε άρθρο του Βασίλη Ασωνίτη…

on .

PERIFEREIA

• Άμεση ήταν η απάντηση του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου στο χθεσινό άρθρο του Βασ. Ασωνίτη (στη στήλη «Λόγος & ΑντίΛογος»), η οποία έχει ως εξής:

«Kύριε Διευθυντά,
Ο κ. Σπ. Ασωνίτης στην επιστολή- άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα (σ.σ. χθες) στο «Π.Λ.» (Παρασκευή 10 Μαΐου 2019), θέλοντας να ασκήσει τη συνήθη κριτική του κατά του Περιφερειάρχη, καταφεύγει σε αστήρικτα επιχειρήματα και επανέρχεται σε ζητήματα που έχουν απαντηθεί ή και ο ίδιος θα έπρεπε να τα γνωρίζει πριν αρθρογραφήσει.
Είναι βέβαια κατανοητό- και αυτό συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις -να … συμβουλεύουν όσους κατοικούν, εργάζονται ή ασκούν διοίκηση σε Περιφέρεια ή και στους Δήμους για το τι πρέπει να κάνουν, άτομα που δεν μένουν μόνιμα στον τόπο μας, παρά μόνο τον επισκέπτονται για διακοπές ή για επαγγελματικούς λόγους. Ευπρόσδεκτες βέβαια οι προτάσεις τους, αρκεί να βρίσκονται σε συνάρτηση με τις θεσμικές υποχρεώσεις και τις δυνατότητες του κάθε «αποδέκτη» φορέα ή και να είναι υλοποιήσιμες από πλευράς κόστους/δημόσιου οφέλους κ.α.
Παρουσιάζεται όμως και το φαινόμενο ορισμένοι, την άγνοια και τις μύχιες επιθυμίες τους να τις εμφανίζουν ως «ατράνταχτα επιχειρήματα» και ως… τεκμηριωμένες προτάσεις.
Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, σεβόμενοι το χώρο της εφημερίδας σας, αλλά και επειδή θεωρούμε ανούσιο να απαντηθούν, λέξη προς λέξη, όσα ο κ. Ασωνίτης υποστηρίζει, ενδεικτικά επισημαίνουμε τα εξής:
1. Το ΕΣΠΑ έχει ευρωπαϊκούς κανόνες, που ισχύουν και για την Ήπειρο, αυτοί εφαρμόζονται και άρα τα περί διάσπασης κεφαλαίων είναι εντελώς αυθαίρετα. Όσο για την απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ, ίσως του κ. Ασωνίτη διαφεύγει το γεγονός ότι η Περιφέρεια Ηπείρου βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ όλων των περιφερειών της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός πως δεν έχει μεταφέρει έργα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, όπως έχει συμβεί με άλλες περιφέρειες.
2. Η τουριστική προβολή της Ηπείρου είναι οργανωμένη, στοχευμένη, και εκ του αποτελέσματος επιτυχημένη. Ο κ. Ασωνίτης αντί να θέτει σχετικό ερώτημα, θα έπρεπε να γνωρίζει ή έστω να ενημερωθεί πως για τα προγράμματα τουρισμού έχει εκπονηθεί στρατηγικός σχεδιασμός μετά από διαβούλευση Περιφέρειας- Δήμων και επαγγελματιών του τουρισμού. Επίσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με διαγωνισμό ανατίθεται η τουριστική προβολή σε εξειδικευμένες εταιρίες όπως το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες Περιφέρειες, αλλά και με το Υπουργείο Τουρισμού, τις βασικές κατευθύνσεις του οποίου είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλοι.
3. Η οδός Νιάρχου, είναι ενταγμένη στο Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Ιωαννίνων-και κάθε σκέψη για μεταφορά του σχετικού κονδυλίου για άλλο άξονα είναι εκτός τόπου και χρόνου. Για τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα του έργου, μιλάνε όσοι χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση το συγκεκριμένο δρόμο (που ξεπερνούν τις 4.000 άτομα) και φυσικά δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη απόψεις όσων διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και μπορεί να μην χρησιμοποιήσουν ποτέ στη ζωή τους το συγκεκριμένο δρόμο, όπως ο κ. Ασωνίτης. Επισημαίνεται πως οι δράσεις του ΣΒΑΑ του Δήμου Ιωαννιτών συναποφασίστηκαν με τη συμμετοχή και διαβούλευση όλων των εμπλεκομένων αρχών και φορέων της περιοχής, μεταξύ των οποίων και του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας.
4. Σήμερα ο κ. Ασωνίτης υποστηρίζει πως το master plan που εκπονείται είναι «καταστροφικό για τη λίμνη». Πριν αρκετούς μήνες ο κ. Ασωνίτης είχε επισκεφτεί τον κ. Περιφερειάρχη στον οποίο και παρουσίασε πρόταση του για μελέτη γερμανικής εταιρίας. Την πρόταση του κ. Ασωνίτη ο Περιφερειάρχης, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας την προώθησε, προκηρύχθηκε ο σχετικός διαγωνισμός. Σε αυτόν τελικά δεν προσήλθε η προταθείσα από τον κ. Ασωνίτη γερμανική εταιρία, η οποία δεν απαντούσε ούτε καν στα τηλεφωνήματα που της είχαν γίνει προκειμένου να ενημερωθεί για τη διαδικασία, από την οποία αναδείχθηκε μειοδότης ελληνικό μελετητικό σχήμα».