Για να ισορροπήσει η Αγορά ανάγκη να ληφθούν ουσιώδη μέτρα τόνωσής της

on .

FOROI XREH

• Κρίσιμες ελλείψεις που εγείρουν διάφορα ζητήματα βλέπει στο Νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το Δημόσιο, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), τις οποίες μάλιστα κατέθεσε σε αναλυτικό υπόμνημά της στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Πολλές από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου μπορεί να είναι θετικές, αποτελούν όμως μικρή παρέμβαση μπροστά σε όσα πρέπει να γίνουν για να ισορροπήσει η αγορά και να βγει από την κρίση. Ειδικά για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που έχουν επωμιστεί στα χρόνια των μνημονίων δυσανάλογα φορολογικά και μη βάρη, η ΕΣΕΕ έχει προτείνει ουσιώδη μέτρα τόνωσης του εγχώριου επιχειρείν και ελάφρυνσης των υποχρεώσεων», τονίζει σε σχετική δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας.
Και προσθέτει ότι: «η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους επιχειρηματίες, ο εξορθολογισμός της φορολογίας για επιχειρήσεις μέσω της μείωσης των συντελεστών ΦΕΦΠ και ΦΕΝΠ και η δραστική συρρίκνωση των εργοδοτικών εισφορών, αποτελούν τα πραγματικά μέτρα ελάφρυνσης που έχει ανάγκη ο κόσμος της επιχειρηματικότητας και της εργασίας...».

Τι ζητά…
Στο υπόμνημά της η Συνομοσπονδία ζητάει συνοπτικά τα εξής:
Ως προς τις Ρυθμίσεις για τα Ασφαλιστικά Ταμεία
- Ξεκάθαρο δικαίωμα των ασφαλισμένων που θα ενταχθούν στην ρύθμιση να επιλέξουν είτε το κούρεμα των εισφορών τους (μέσω του επανυπολογισμού), είτε την διατήρηση της κύριας οφειλής τους, με σκοπό να λάβουν τελικά μεγαλύτερη σύνταξη.
- Διαγραφή των οφειλών υπέρ κλάδου υγείας. Ακόμα και με τον επανυπολογισμό των εισφορών, θα προκύψει ένα σεβαστό ποσό, που δεν είναι δίκαιο να καταβάλλει ο ασφαλισμένος για υπηρεσίες τις οποίες ο ασφαλιστικός του φορέας στην πράξη του έχει αρνηθεί.
- Διεύρυνση της ρύθμισης ώστε να γίνει πιο ευέλικτη η απαίτηση για πλήρη ασφαλιστική ενημέρωση εντός του 2019.
- Επίλυση όλων των λειτουργικών προβλημάτων ώστε να μην συγχέονται οι καταβολές εντός του 2019 με εισφορές παρελθόντων ετών που θα ρυθμιστούν, στερώντας έτσι από τους επιχειρηματίες την ασφαλιστική τους ενημέρωση για τον τρέχοντα χρόνο.
- Επιβράβευση επιτέλους των συνεπών ασφαλισμένων, οι οποίοι, με κόπο, ανταποκρίνονται όλα αυτά τα χρόνια στις υποχρεώσεις τους. Ένα σύστημα μείωσης των εργοδοτικών ή/και των ατομικών εισφορών χωρίς απώλειες θα επιβράβευε όσους στήριξαν αυτούς τους δύσκολους καιρούς και κράτησαν ζωντανό το ασφαλιστικό σύστημα.
Όσο θετική και να είναι βέβαια η ρύθμιση αυτή, οριστική λύση στο πρόβλημα δεν είναι. Απομένει να υλοποιηθεί η πάγια θέση της ΕΣΕΕ για το πάγωμα της οφειλής και την μετατροπή της σε ασφαλιστικό χρόνο, που θα δώσει πραγματικά το δικαίωμα στην σύνταξη ακόμα και σε όσους έχουν καταβάλλει μεν εισφορές για πολλά χρόνια αλλά πλέον έχουν πλήρη αδυναμία πληρωμής οποιουδήποτε ποσού.
Ως προς την Ρύθμιση για τις οφειλές στο Δημόσιο
- Μεγαλύτερη προθεσμία υπαγωγής από τον Ιούνιο που προβλέπεται.
- Επέκταση όλων των δόσεων των νομικών προσώπων στις 36 ανεξαρτήτως της φύσης των οφειλών τους ως τακτικών και εκτάκτων.
- Επιφύλαξη «κουρέματος» βασικής οφειλής και στην ρύθμιση αυτή.
- Ένταξη στην ρύθμιση και των μικροχρεών έως 500 ευρώ, τα οποία αφορούν πάνω από το 50% των οφειλετών.
- Αντίστοιχη και εδώ επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων ώστε να μην συγχέονται οι καταβολές εντός του 2019 με εισφορές παρελθόντων ετών που θα ρυθμιστούν.
- Επιβράβευση των συνεπών φορολογούμενων, θέμα το οποίο πάντα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, όλοι το παραδέχονται και τελικά όλοι το αγνοούν.
Ως προς την ρύθμιση για τις οφειλές στους Δήμους
- Να δοθεί μόνιμος χαρακτήρας στη ρύθμιση και να επεκταθεί η δυνατότητα πλήρους διαγραφής προσαυξήσεων και στην αποπληρωμή με δόσεις.
Παρατηρήσεις εξάλλου έκανε η ΕΣΕΕ και για τις εργασιακές διατάξεις...