Τα… έβαλαν με το πέτρινο γεφύρι του Καμπέρ Αγά στους Μηλιωτάδες!

on .

GEFYRI KAMPER AGA

• Δεν κινδυνεύουν μόνο από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τα ορμητικά νερά ποταμών και χειμάρρων τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου, αυτά τα μοναδικά μνημεία λαϊκής αρχιτεκτονικής που διαθέτει ο τόπος μας. Συχνά είναι και η ανθρώπινη παρέμβαση που τα απειλεί, είτε στο πλαίσιο αναζήτησης… θησαυρών, είτε για διάφορους άλλους λόγους.
Τελευταίο παράδειγμα το πέτρινο γεφύρι του Καμπέρ Αγά στον Ζαγορίτικο ποταμό, κοντά στους Μηλιωτάδες, στο οποίο άγνωστοι προξένησαν ζημιές, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Δήμου Ζαγορίου.

Γκρέμισαν πεζούλι!
Ανεξήγητη είναι η φθορά που προκάλεσαν κάποιοι στο πέτρινο μονότοξο γεφύρι Καμπέρ Αγά στον Ζαγορίτικο. Πάντως, όπως αναφέρει ο Δήμος Ζαγορίου σε χθεσινή του ανακοίνωση, στη συγκεκριμένη περίπτωση σίγουρα δεν έψαχναν για λίρες…
Οι άγνωστοι δράστες τις προηγούμενες ημέρες, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, γκρέμισαν τμήμα του πέτρινου πεζουλιού σε μήκος περίπου ενός μέτρου επί του τόξου, προκαλώντας αισθητικά τουλάχιστον, αρνητικό θέαμα σε ένα γεφύρι που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο και κοσμεί την είσοδο στο Ανατολικό Ζαγόρι. Οι πέτρες που οι άγνωστοι γκρέμισαν από τη θέση τους κατέληξαν στην κοίτη του ποταμού.
Τη ζημιά διαπίστωσε ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου την ίδια μέρα και ενημέρωσε, μαζί με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, τον προϊστάμενο της αρμόδιας Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου Βασίλη Κασκάνη, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος. Έτσι, τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία Δήμου και Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων θα δρομολογηθεί η αποκατάσταση της ζημιάς στο γεφύρι, στο οποίο τα προηγούμενα χρόνια εκτελέστηκαν εργασίες στερέωσης των βάθρων του, καθαρισμός και έλεγχος στατικότητας σε συνεργασία των δυο φορέων και με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ανάδειξη γεφυριών
Ο Δήμος Ζαγορίου έχει ασχοληθεί επισταμένως με τη διάσωση και ανάδειξη των πέτρινων τοξωτών γεφυριών και σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι σήμερα έγιναν άμεσες παρεμβάσεις για να προληφθούν δυσάρεστες καταστάσεις και καταρρεύσεις. Ο Δήμος κατέθεσε το 2018 πρόταση στο υπουργείο Πολιτισμού για εφαρμογή συνολικού προγράμματος για τα γεφύρια (ξεπερνούν τα 100 σωζόμενα στο Ζαγόρι), διοργάνωσε σχετική ημερίδα στους Μηλιωτάδες, υπέδειξε στο ΙΓΜΕ ποια γεφύρια χρειάζονται άμεσων παρεμβάσεων στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικού προγράμματος, ενώ συνεργάζεται για εκπόνηση μελετών με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ για παρεμβάσεις στα μνημεία αυτά, ως μέλος του Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια.
Εξάλλου, σε συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο υπέβαλλε πρόταση για χρηματοδότηση έργου στο INTERREG GREECE – ALBANIA 2014-2020 με τίτλο «Αξιολόγηση τρωτότητας, μετριασμός των επιπτώσεων και αποκατάσταση των Πέτρινων Τοξωτών Παραδοσιακών Γεφυρών στη διασυνοριακή περιοχή». Η διάρκεια του έργου θα είναι 24 μήνες και ο προτεινόμενος προϋπολογισμός 800.000 ευρώ.