Υπεκφυγές και ψέματα Ράμα για τις Ελληνικές πινακίδες στους Αγ. Σαράντα!

on .

PINAKIDA ELLHNOALBANIKH

• Με υπεκφυγές και ψέματα ο Αλβανός πρωθυπουργός προσπάθησε να δικαιολογηθεί στους πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ομιλία του στα Τίρανα για το ξήλωμα των ελληνικών πινακίδων από το Δήμο Φοινίκης (Άγιοι Σαράντα). Ο Ράμα υποσχέθηκε μεν να ξανατοποθετηθούν, ωστόσο ως δικαιολογία εφηύρε το επιχείρημα πως αυτές δεν τηρούσαν τις τεχνικές προδιαγραφές οδικής ασφάλειας. Για να μη μένει δε καμία αμφιβολία για τα σχέδιά του, πρόσθεσε πως πρώτα θα τοποθετηθούν οι πινακίδες στην Αλβανική γλώσσα και αργότερα στην Ελληνική γλώσσα.
Δεν έφταναν οι δικαιολογίες αυτές, και ο Έντι Ράμα, επιχείρησε να περάσει και στην αντεπίθεση: «Προς όλους εκείνους που παριστάνουν τον πατριώτη ή τον υπερπατριώτη επειδή σε μια περιοχή που ζει η μειονότητα υπάρχουν πινακίδες γραμμένες και στα ελληνικά, τους λέω ότι εμείς είμαστε χώρα ευρωπαϊκή και όταν αναφερόμαστε στην Ευρώπη μιλάμε και για αυτό. Εκτός από την παράδοσή μας και σεβασμού και της ίσης μεταχείρισης του καθενός, ανεξαρτήτως εθνικότητας που ζει σε αυτό το σπίτι», ανέφερε ο Αλβανός Πρωθυπουργός.

«Αποκαλυπτήρια» από ΚΕΑΔ
Μόνο που τα γεγονότα για μια ακόμη φορά διαψεύδουν τα «περί ίσης μεταχείρισης» της Ελληνικής Μειονότητας και της συμπεριφοράς ως ευρωπαϊκού κράτους της Αλβανίας. Την πραγματικότητα αποκαλύπτει το ΚΕΑΔ, καταρρίπτοντας τα λεγόμενα του Ράμα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η εν λόγω πράξη «αποτελεί βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, όπως απορρέουν από τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης», θέτοντας και αμείλικτα ερωτήματα – απορίες προς τον Αλβανό πρωθυπουργό:
- Γιατί οι πινακίδες αφαιρέθηκαν τη νύχτα μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας και παρουσία αναίτιας αστυνομικής δύναμης;
- Γιατί δεν προηγήθηκε της πράξης επικοινωνία και θεσμική συνεργασία της Κυβέρνησης με την τοπική εξουσία;
- Γιατί η Κυβέρνηση Ράμα δεν τοποθέτησε η ίδια τις δίγλωσσες πινακίδες στο χώρο όπου ζει η Ελληνική Μειονότητα, σύμφωνα με το νόμο που η ίδια ψήφισε το 2017;
- Γιατί δεν ελήφθη κανένα μέτρο για τους αυτουργούς της συστηματικής καταστροφής των δίγλωσσων πινακίδων στον οδικό άξονα Κακαβιά - Αργυρόκαστρο και γιατί δεν έχουν αποκατασταθεί;
Το ΚΕΑΔ ζητά την παρέμβαση της Εισαγγελίας για τη γλώσσα μίσους και τις κραυγές για εθνική διένεξη που αρθρώθηκε δημόσια αυτές τις ημέρες από διάφορα άτομα και πολιτικές δυνάμεις και απαιτεί την επανεξέταση των πολιτικών αναφορικά με το σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων των Μειονοτήτων σε συναύτιση και με το γράμμα και το πνεύμα της τέταρτης αξιολόγησης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Αλβανία η οποία δημοσιοποιήθηκε το Μάρτιο του 2019.