Με… μισόλογα ο Γ. Κατρούγκαλος «προειδοποιεί» την Αλβανία

on .

AGIOI SARANTA ARGYROKASTRO PINAKIDES

• Αόριστη και κάθε άλλο παρά σαφή προειδοποίηση προς την Αλβανία έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τα πρόσφατα γεγονότα με τις πινακίδες των τοπωνυμίων (σχετικά έγραψε χθες ο «Π.Λ.»).
Με μισόλογα αναφέρθηκε χθες στο θέμα σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό News247, λέγοντας απλά ότι η χώρα μας είναι σε συνεχή επικοινωνία μέσω της Πρεσβείας στα Τίρανα με την Αλβανική κυβέρνηση ώστε να αποσαφηνιστεί η κατάσταση.
Κι ενώ ο απανταχού Βορειοηπειρωτικός ελληνισμός αγανακτισμένος αναφέρεται στις όλο και πιο συχνές προκλήσεις των Αλβανών, ο κ. Κατρούγκαλος για όλα παραπέμπει στην Ε.Ε. ή και στο Διεθνές Δίκαιο!
«Έχουν προβάλλει ορισμένους ισχυρισμούς ότι οι δίγλωσσες πινακίδες στην Αλβανία πρέπει να έχουν πρώτα την αλβανική γλώσσα, μετά την ελληνική, ορισμένα θέματα αρμοδιότητας. Εμείς προφανώς έχουμε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε κίνηση η οποία θα φανεί ότι είναι εναντίον των συμφερόντων της μειονότητάς μας, θα αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που προβλέπει το διεθνές Δίκαιο», ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός.
Σχετικά με τις περιουσίες της μειονότητας ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «έχουμε λάβει δεσμεύσεις και υποσχέσεις» τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είμαστε σε θέση να ασκήσουμε έλεγχο γιατί τον Ιούνιο θα συζητηθούν οι ευρωπαϊκές προοπτικές της Αλβανίας, τις οποίες εμείς στηρίζουμε»!
Παράλληλα, χωρίς να ασκήσει σκληρή γλώσσα για τις επαναλαμβανόμενες αλβανικές προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας και την ελληνική μειονότητα, αόριστα ανέφερε ότι υπάρχουν κριτήρια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ των οποίων «και θέματα που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και θέματα καλής γειτονίας. Επομένως για μας είναι βασικά ζητήματα αυτά».

Έντονη αντίδραση
Το τελευταίο χαρακτηριστικό περιστατικό που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Βορειοηπειρωτών είναι το ξήλωμα πινακίδων με τις ονομασίες των ελληνικών κοινοτήτων στις επαρχίες αρμοδιότητας του Δήμου Φοινίκης, στην ευρύτερη περιοχή των Αγίων Σαράντα, οι οποίες τοποθετήθηκαν πριν λίγες μέρες.
Η «επιχείρηση», όπως καταγγέλλουν «Ομόνοια» και ΚΕΑΔ πραγματοποιήθηκε τη νύχτα του Σαββάτου υπό την κάλυψη ισχυρής αστυνομικής δύναμης, κάνοντας λόγο για βαριά πρόκληση από την Κυβέρνηση Ράμα.
Στην κοινή ανακοίνωσή τους «Ομόνοια» και ΚΕΑΔ τονίζουν ότι «οι συγκεκριμένες πινακίδες είχαν τοποθετηθεί προσφάτως απ’ τις υπηρεσίες του Δήμου που είχαν νομίμως κινηθεί προς την ενέργεια αυτή με την πλήρη κάλυψη μάλιστα νομικών πρακτικών που αφορούν στη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων που αποτελεί μετά την σχετική κύρωση απ’ την Βουλή της Αλβανίας, τμήμα της εγχώριας νομοθεσίας».
Και σημειώνουν ότι «η τοποθέτηση ανάλογων πινακίδων αποτελεί υποχρέωση της κεντρικής κυβέρνησης τόσο προς εκπλήρωση συμβατικών της υποχρεώσεων που απορρέουν απ’ την προαναφερθείσα πρακτική, δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των μηχανισμών επίβλεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης στα πλαίσια εφαρμογής του δικαιώματος στη δημόσια χρήση της μητρικής γλώσσας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, όσο και διότι οι οδικοί άξονες αποτελούν δικαίωμα της Κυβέρνησης».