Νύχτα οι Αλβανοί ξήλωσαν τις δίγλωσσες πινακίδες σε Αγ. Σαράντα

on .

AGIOI SARANTA ARGYROKASTRO PINAKIDES

• Δεν έχουν τέλος οι αλβανικές προκλήσεις απέναντι στην ελληνική εθνική μειονότητα, η οποία ουσιαστικά βρίσκεται υπό διαρκή πίεση και εκφοβισμό. Τελευταίο χαρακτηριστικό περιστατικό που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Βορειοηπειρωτών είναι το ξήλωμα πινακίδων με τις ονομασίες των ελληνικών κοινοτήτων στις επαρχίες αρμοδιότητας του Δήμου Φοινίκης, στην ευρύτερη περιοχή των Αγίων Σαράντα, οι οποίες τοποθετήθηκαν πριν λίγες μέρες. Η «επιχείρηση», όπως καταγγέλλουν «Ομόνοια» και ΚΕΑΔ πραγματοποιήθηκε τη νύχτα του Σαββάτου υπό την κάλυψη ισχυρής αστυνομικής δύναμης, κάνοντας λόγο για βαριά πρόκληση από την Κυβέρνηση Ράμα.
Η «Ομόνοια» αντέδρασε από την πρώτη στιγμή, ενώ ο Πρόεδρός της Βασ. Κάγιος έσπευσε στην περιοχή για να διαμαρτυρηθεί μαζί με κατοίκους ζητώντας την απομάκρυνση των συνεργείων, ωστόσο αγνοήθηκαν.
Στην κοινή ανακοίνωσή τους «Ομόνοια» και ΚΕΑΔ τονίζουν ότι «οι συγκεκριμένες πινακίδες είχαν τοποθετηθεί προσφάτως απ’ τις υπηρεσίες του Δήμου που είχαν νομίμως κινηθεί προς την ενέργεια αυτή με την πλήρη κάλυψη μάλιστα νομικών πρακτικών που αφορούν στη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων που αποτελεί μετά την σχετική κύρωση απ’ την Βουλή της Αλβανίας, τμήμα της εγχώριας νομοθεσίας».
Και σημειώνουν ότι «η τοποθέτηση ανάλογων πινακίδων αποτελεί υποχρέωση της κεντρικής κυβέρνησης τόσο προς εκπλήρωση συμβατικών της υποχρεώσεων που απορρέουν απ’ την προαναφερθείσα πρακτική, δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των μηχανισμών επίβλεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης στα πλαίσια εφαρμογής του δικαιώματος στη δημόσια χρήση της μητρικής γλώσσας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, όσο και διότι οι οδικοί άξονες αποτελούν δικαίωμα της Κυβέρνησης. Λεπτομέρεια που θέλει τη δική της επισήμανση ότι μεγάλο τμήμα της κεντρικής οδικής αρτηρίας στην οποία διεπράχθη η κυβερνητική αθλιότητα κατασκευάστηκε τα προηγούμενα χρόνια με άμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας!
»Η Κυβέρνηση Ράμα για άλλη μια φορά απεδείχθη σφιχτά εναγκαλισμένη με ομάδες που εχθρεύονται την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, την Ελληνική γλώσσα και που διαχέοντας τον εθνικισμό, επιδιώκουν τον εκφοβισμό και τελικά των ύπουλο ξεριζωμό απ’ τα πάτρια εδάφη των μελών της ΕΕΜ…».
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας καταγγέλλουν στον διεθνή παράγοντα την συμπεριφορά της Κυβέρνησης Ράμα ως ακραία και επικίνδυνη, τονίζοντας ότι «αντανακλά για άλλη μια φορά χαρακτηριστικά αυταρχισμού, παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστρατήγησης κεκτημένου στις ελευθερίες της ΕΕΜ, κατάφωρης εμπλοκής στον περιορισμό της αρχής του αυτοδιοίκητου των φορέων τοπικής εξουσίας εν προκειμένου του Δήμου Φοινίκης, όπως και τούτο κατοχυρώνεται απ’ το Συμβούλιο της Ευρώπης και σε τελευταία ανάλυση άκρατο εθνικισμό και ρατσισμό έναντι της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού πολιτισμού…».