Τα Κατηχητικά Σχολεία εξασφαλίζουν την πνευματική θωράκιση των παιδιών

on .

PERIBLEPTOS MOYSIKH EKDHLOSH

• Όταν ρώτησαν κάποτε τον Άγιο Παΐσιο από πότε πρέπει να ξεκινά η διαπαιδαγώγηση των παιδιών από τους γονείς, η απάντηση -καταπέλτης- ήταν: «Από είκοσι χρόνια προτού γεννηθεί το παιδί…». Και ο αείμνηστος Μητροπολίτης Σεβαστιανός έλεγε για το ίδιο θέμα: «Όταν έχοντας επιλέξει οι γονείς να εμπιστευτούν τα παιδιά τους στα Κατηχητικά Σχολεία δεν κάνουν απλά μια σωστή επιλογή. Επενδύουν στην πνευματική θωράκιση των παιδιών και ασφαλίζουν τον πλέον πολύτιμο θησαυρό που έχουν στα χέρια τους, από τα αρπακτικά της σύγχρονης κοινωνίας, που θέλουν να τα κατασπαράξουν…».
Πόσα είναι τα Κατηχητικά Σχολεία που λειτουργούν στην πόλη μας; Δεκαέξι Κατηχητικά Σχολεία λειτουργούν υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως στις ισάριθμες Εκκλησίες του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, τα οποία παρακολουθούν πολλές δεκάδες παιδιών και των δύο φύλων!
Συγκεκριμένα Κατηχητικά Σχολεία λειτουργούν στις Ενορίες του Αγίου Αθανασίου (Μητροπολιτικού Ναού), Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου, Αγίου Νικολάου εις Κοπάνους, Αγίας Μαρίνας, Αγίου Νικολάου Αγοράς, Κοιμ. Θεοτόκου Αρχιμανδρείου, Απ. Παύλου (Σεισμόπληκτα), Ιωάννου Προδρόμου (Μπονίλα), Κοιμήσεως Θεοτόκου (Ελεούσα), Της του Θεού Σοφίας (Ανατολή), Αγίου Νικολάου (Άνω Λαψίστας), Αγίου Κων/νου και Ελένης (Κατσικάς), Αγίου Βασιλείου (Νεοκαισάρειας), Αγίας Παρασκευής (Μπάφρας), Αγίου Χαραλάμπους (Πέραμα) και Αγίου Κων/νου (Σταυράκι).
Τα παιδιά, παράλληλα, σε διάφορες Ενορίες απασχολούνται δημιουργικά, μαθαίνουν μουσικά όργανα, ευρωπαϊκή μουσική, υπολογιστές, αγιογραφία, εικαστικές εργασίες, χειροτεχνία.
Σε μερικές Ενορίες τα Γιαννιωτόπουλα συμμετέχουν, επίσης, σε χορωδίες, χορευτικά συγκροτήματα, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικές εκδηλώσεις.
Στα Κατηχητικά Σχολεία διδάσκονται διάφορα θέματα από την Παλαιά Διαθήκη και την Καινή Διαθήκη (Ευαγγέλια).
Από την Π. Διαθήκη:
- Περί της δημιουργίας του κόσμου και των ανθρώπων.
- Δίκαια πρόσωπα της Π. Διαθήκης (Νώε, Αβραάμ, Ιωσήφ, Ιώβ, Σαμουήλ, Δαυίδ, Σολομών).
- Οι Ψαλμοί, Προφητείες της παλαιάς Διαθήκης (Ησαΐας, Δανιήλ, Αμώς, κλπ.).
Από την Κ. Διαθήκη (Ευαγγέλια):
- Η Αγία Ζωή του Ιησού Χριστού (Η Αγία Τριάδα).
- Της Παναγίας.
- Του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
- Των Αγίων Αποστόλων, κ.α.
- Η Βασιλεία του Θεού. Ο Παράδεισος.
Από την ζωή της Εκκλησίας:
- Άγιοι Μεγαλομάρτυρες: Δημήτριος, Γεώργιος, Άγιος Θεόδωρος.
- Ιεράρχες: Μέγας Αθανάσιος, Μ. Βασίλειος, Γρηγόριος ο Θεολόγος, Ιωάννης ο Χρυσόστομος.
- Άλλοι Μάρτυρες: Άγιος Χαράλαμπος, κ.α. Νεομάρτυρες των Ιωαννίνων, Άγιος Γεώργιος, Ιωάννης, κλπ.
Από τις εορτές της Εκκλησίας μας:
- Χριστούγεννα, Πάσχα, Πεντηκοστή, 25 Μαρτίου, Ευαγγελισμός και Συγχωρήσεως.
- Περί Μετανοίας, Προσευχής, Αγάπης, Υπακοής, κ.α.
- Εξομολογήσεως και Θείας Κοινωνίας και τα άλλα Μυστήρια της Εκκλησίας μας.
Τα Κατηχητικά Σχολεία στα Γιάννενα λειτουργούσαν και προ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πολλοί κληρικοί και λαϊκοί εργάστηκαν σ’ αυτά υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων.
Στην δεκαετία του 1950 εργάστηκε ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως π. Χρυσόστομος Βενετόπουλος μετέπειτα Μητροπολίτης. Στην συνέχεια (1958-1967) τα ανέλαβε ο Ιεροκήρυκας π. Σεβαστιανός Οικονομίδης. Ο π. Σεβαστιανός (ο πασίγνωστος αγωνιστής Ιεράρχης) έγινε μετά Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης. Κατόπιν τα Κατηχητικά Σχολεία ανέλαβε ο π. Διονύσιος Πιεράκος (1968-1994) και τα συνέχισε για ένα διάστημα ο Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Σουσόπουλος (εκπαιδευτικός), ένας αγνός και δραστήριος ιερωμένος. Στην συνέχεια η Ιερά Μητρόπολη καθόρισε την υπευθυνότητα των Κατηχητικών Σχολείων στην κάθε μία ενορία, όπως λειτουργούν μέχρι σήμερα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΤΣΗΣ