Η καθημερινότητα των ΑμεΑ ευαισθητοποιεί την ΕΛ.ΑΣ. Ηπείρου

on .

ELAS GIA AMEA 5 5 19

• «Ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία», ήταν το θέμα ενδοαφέρουσας ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», στην οποία συμμετείχαν σύλλογοι και φορείς, αστυνομικό προσωπικό καθώς και πολίτες.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, σε συνέχεια της κοινωνικής πρωτοβουλίας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και την ανάδειξη του ουσιαστικού ρόλου και της συμβολής του Σώματος στην καθημερινή ζωή των συνανθρώπων μας, με αναπηρία.
Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη, συμμετοχή και συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία, της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων ΑΜΕΑ Κυψέλη Ιωαννίνων, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Μέριμνα καθώς και των συλλόγων ατόμων με αναπηρία.
Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, στην εναρκτήρια ομιλία του επισήμανε ότι η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται θεσμικά, ηθικά και ανθρώπινα, με σεβασμό, κατανόηση και βαθιά ενσυναίσθηση, δίπλα στους συμπολίτες μας με αναπηρία, παρέχοντας κάθε δυνατή διευκόλυνση στην καθημερινότητά τους, με έμφαση την ενίσχυση της προσβασιμότητας τους σε όλους τους χώρους, αποσκοπώντας σε ίσα δικαιώματα και ίσες ελευθερίες με τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, χαιρετισμό απηύθυναν η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ο Πανοσιολογιότατος Πατήρ Ιωήλ, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Μάξιμου και η Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων σε θέματα Πρασίνου Ελένη Βασιλείου.
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η Πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και φίλων ΑμεΑ Κυψέλη Ιωαννίνων και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ηπείρου & Βορείων Ιονίων – Νήσων ΑμεΑ, Μαρία Σκανδάλη καθώς και ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γονέων – Κηδεμόνων ΑμεΑ, Σπύρος Ζουμπουλίδης.

Οι εισηγήσεις
Εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από:
- τον κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη, Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία – ΕΣΑμεΑ & Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία – EDF, με θέμα εισήγησης: «Ισότητα στην πράξη: Τα άτομα με αναπηρία στο προσκήνιο»
- την κα Μαρία Κύρκου, κοινωνική λειτουργό (MSc), ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, με θέμα εισήγησης: «Η συμβολή της κοινότητας στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία»
- την κα Λούλα Δ. Βέρμπη, παιδίατρο – αναπτυξιολόγο, αντιπρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και φίλων ΑμεΑ Κυψέλη Ιωαννίνων, μέλος του Γενικού Συμβουλίου ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, με θέμα εισήγησης: «Συσχετισμός βιωματικής εμπειρίας ατόμων ΑμεΑ και βασικής νομοθεσίας προσβασιμότητας, μέσα από τα αποτελέσματα καταγραφής της στάσης του γενικού πληθυσμού Ιωαννίνων από τον Σύλλογο ΑμεΑ Κυψέλη Ιωαννίνων»
- τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή Γεώργιο Αζέλη, Διοικητή του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων και την Αστυνόμο Α’ Αθηνά Βαγγέλη, Προϊσταμένη του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων & Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, με θέμα εισήγησης: «Καθημερινότητα – προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία – Ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας».
Η προστασία των ατόμων με αναπηρία και γενικότερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, βρίσκεται μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και εντάσσεται στον κεντρικό πυρήνα του ενδιαφέροντός της.