Σε αδιέξοδο οι ΤΟΕΒ Ηπείρου εξαιτίας οφειλών προς τη ΔΕΗ

on .

ARDEYTIKO

• Οξύτατο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ της Ηπείρου (αλλά και όλης της χώρας) εξαιτίας των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ για τη λειτουργία των αντλιοστασίων τους. Οι συνολικές οφειλές ανέρχονται σε 7,5 περίπου εκατομμύρια ευρώ για την Ήπειρο και σε σύνολο χώρας φτάνουν τα 50 εκ. ευρώ. 

Οι συσσωρευμένες οφειλές είχαν ως αποτέλεσμα η ΔΕΗ να προχωρήσει σε διακοπές ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων και η αγωνία των καλλιεργητών είναι ιδιαίτερα μεγάλη καθώς τις επόμενες ημέρες κανονικά θα πρέπει να αρχίσουν οι αρδεύσεις, κάτι που είναι αδύνατο εάν δεν βρεθεί λύση με τις οφειλές.
Οι μέχρι τώρα συζητήσεις που έχουν γίνει δεν απέδωσαν αποτελέσματα, καθώς οι ΤΟΕΒ αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των τρεχουσών καταναλώσεων ενέργειας και ταυτόχρονα στην καταβολή μικρού αριθμού δόσεων εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων που επιβάλλονται από τη ΔΕΗ.
Με δεδομένη την εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης προτείνει μια διαφορετική ρύθμιση.
Την πρόταση αυτή, που ήδη έχει συζητήσει με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, την κατέθεσε με μορφή υπομνήματος και στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο σε συνάντηση που είχε μαζί του προχθές βράδυ στα Γιάννενα.
Συγκεκριμένα προτείνει όπως υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ούτως ώστε οι ΤΟΕΒ με την εγγύηση της Περιφέρειας, να μπορέσουν να λάβουν χαμηλότοκο δάνειο μακροχρόνιας διάρκειας από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με το οποίο θα αποπληρώσουν άμεσα τη ΔΕΗ, αποφεύγοντας έτσι την επιπλέον επιβάρυνση που προκύπτει από τα υψηλότερα επιτόκια της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.
«Με την πρότασή μας εξασφαλίζεται μόνιμη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα των χρεών ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, που θα δώσει πραγματική ανάσα σε χιλιάδες αγρότες της περιοχής μας, αλλά και γενικότερα της χώρας, που σήμερα, λίγες μέρες πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου, δεν ξέρουν αν τελικά θα καταφέρουν να έχουν σοδιά για να επιβιώσουν», τονίζει επίσης στο υπόμνημα ο Περιφερειάρχης.

Και για τον ΦΠΑ των Αναπτυξιακών Νόμων
Ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης παρέδωσε επίσης και δεύτερο υπόμνημα στον Υπουργό κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο που αφορά ρύθμιση για τον Φ.Π.Α. των επενδυτικών σχεδίων που εντάσσονται στους αναπτυξιακούς νόμους.
Συγκεκριμένα επισημαίνεται πως για κάθε παράταση που δίνεται για την ολοκλήρωση των επενδύσεων, θα πρέπει να δίνεται παράταση για αντίστοιχο χρόνο και για την επιστροφή του Φ.Π.Α..