Αντιδρούν οι δικηγόροι στον νέο νόμο για την προστασία της α' κατοικίας

on .

SPITI XERIA PROTH KATOIKIA

• Την αντίθεσή τους στην αποδυνάμωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας εκφράζουν οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Με ψήφισμα που εξέδωσαν, στο πλαίσιο του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες, αντιδρούν στην «επί τα χείρω αντικατάσταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας» βάσει του νόμου «Κατσέλη» (ν. 3869/2010) από την υποχρεωτική προσφυγή σε πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού (ν. 4605/2019).
Με αυτό τον τρόπο, τονίζεται στο ψήφισμα, ο οφειλέτης στερείται κατ’ αποτέλεσμα τον φυσικό του δικαστή και εξαρτάται αποκλειστικά από την προαίρεση των δανειστών του να αποδεχθούν τη ρύθμιση του δανείου του.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι «οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο νόμο ορίστηκαν τόσο αυστηρές που καθιστούν στην πράξη εξαιρετικά δυσχερή την προστασία της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαϊκών νοικοκυριών. Ιδίως με το νεοεισαγόμενο κριτήριο του ύψους του υπολοίπου που ορίστηκε στις 130.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια και 100.000 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια αποκλείονται πολλές περιπτώσεις δανειοληπτών οι οποίοι ως γνωστόν έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης, των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπισή της και την πολιτική της υπερχρέωσης που αφειδώς προώθησαν τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα».
Και τονίζουν ότι «μπροστά στο επερχόμενο κύμα πλειστηριασμών και εξώσεων που κινδυνεύει να οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά, οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας θα πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια να καθιερωθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας».