Προτάσεις για αδέσποτα και κυκλοφοριακό στα Γιάννενα!

on .

MPARTZOKAS BOYSTROS ROSSHS

• Αδέσποτα ζώα τα οποία έχουν κατακλύσει την πόλη και η κατάσταση στους δρόμους που σε καθημερινή βάση παρουσιάζουν κυκλοφοριακό κομφούζιο...

Δύο από τα πιο σοβαρά προβλήματα στα Γιάννενα τα οποία επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα όλων μας. Τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση των δύο αυτών θεμάτων κατέθεσαν χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν, ο Άρης Μπαρτζώκας και τα στελέχη της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Κων/νος Ρώσσης και Νίκος Βούστρος, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο Άρης Μπαρτζώκας
Για το θέμα των αδέσποτων ζώων ο κ. Μπαρτζώκας τόνισε πως η παράταξή του υπέβαλλε παλιότερα συγκεκριμένη πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτή προωθήθηκε στο γραφείο του αρμόδιου Υπουργού, όμως τελικά «σκάλωσε» και το πρόβλημα παραμένει μείζον. Όπως είπε, για την επίλυσή του απαιτείται η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η συνεργασία των Δήμων του Λεκανοπεδίου, αλλά και η συνεργασία με την ΚΕΔΕ.
Όσο για το κυκλοφοριακό, ο κ. Μπαρτζώκας πρότεινε να ιδρυθεί δημοτική συγκοινωνία, η οποία, συν τοις άλλοις, θα εξυπηρετήσει και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που σήμερα εκφράζουν παράπονα για τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ. «Αν δε μπορεί το Αστικό να βάλει περισσότερα λεωφορεία, πρέπει ο Δήμος να δώσει τη λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα αδέσποτα
Το μέλος της Γραμματείας της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Κων/νος Ρώσσης παρουσίασε αναλυτικά την πρότασή της για τα αδέσποτα στα Γιάννενα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τα αδέσποτα δεν είναι υπεύθυνα για το πρόβλημα. Πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις για τη λύση του και για τη διασφάλισης της ευζωίας των ζώων».
Η πρόταση της παράταξης περιλαμβάνει την άμεση ταυτοποίηση και σήμανση όλων των σκυλιών του Λεκανοπεδίου με την τοποθέτηση μικροτσίπ, την ενημέρωση των ιδιοκτητών μέσω του Δήμου και μετά την έλευση ενός εύλογου χρονικού διαστήματος, τη διενέργεια ελέγχων με ειδικά σκάνερ και την επιβολή αυστηρών προστίμων σε όσους ιδιοκτήτες σκυλιών δεν συμμορφώνονται. Επίσης, προτείνεται η περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων σε ένα μεγάλο καταφύγιο – πάρκο που θα χωροθετήσει ο Δήμος σε δική του έκταση ή σε κάποια άλλη που θα του παραχωρηθεί, με τη λειτουργία του να χρηματοδοτείται από τον ίδιο και με επικουρική συμβολή των φιλοζωικών σωματείων της πόλης. Ο Δήμος εξάλλου, σύμφωνα με την πρόταση, θα καθορίσει τους χώρους επανένταξης των ζώων και θα υλοποιήσει προγράμματα επιμόρφωσης για πολίτες που έχουν στην κατοχή τους σκυλιά.

…Και δημοτική συγκοινωνία
Την πρόταση για ίδρυση δημοτικής συγκοινωνίας στα Γιάννενα παρουσίασε ο Νίκος Βούστρος, ο οποίος χαρακτήρισε το κυκλοφοριακό ως ένα πολύ σημαντικό ζήτημα καθημερινότητας για τους πολίτες.
Όπως είπε, η λύση της δημοτικής συγκοινωνίας εφαρμόζεται με επιτυχία σε διάφορους Δήμους ανά τη χώρα (Κερατσίνι, Γλυφάδα, Μαρούσι, Βριλήσσια κ.λ.π.) και πρόσθεσε πως η βελτίωση της αστικής συγκοινωνίας θα συμβάλλει στη μείωση των Ι.Χ. που κινούνται καθημερινά στο κέντρο της πόλης. Ο κ. Βούστρος ανέφερε ως παράδειγμα το Μαρούσι όπου 13 οχήματα του εκεί Δήμου μεταφέρουν μηνιαίως 270.000 δημότες και το κάνουν αυτό δωρεάν, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση στους δρόμους, ενώ τόνισε πως στα Βριλήσσια η δημοτική συγκοινωνία συνδέεται με διάφορες δράσεις όπως η προσφορά εκπτωτικών κουπονιών από επιχειρήσεις της περιοχής στους δημότες που τη χρησιμοποιούν.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ